Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Comisia Europeană prelungeşte valabilitatea ajutoarelor de stat

Comisia Europeană prelungeşte valabilitatea ajutoarelor de stat

În coronacriză, companiile cu probleme funcţionale primesc un ajutor concret, de la nivel european. Comisia Europeană (CE) prelungeşte valabilitatea ajutoarelor de stat, o veste bună pentru cei interesaţi, ce doresc să investească în România.

Florin Budescu 0 comentarii

Comisia Europeană a adoptat recent un nou regulament de modificare a celui de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă (GBER) şi a Regulamentului ajutoarelor de minimis, precum şi o Comunicare de modificare a şapte seturi de orientări.

Modernizarea ajutoarelor de stat e un subiect mai vechi. Ideea a apărut încă din 2012, când Comisia a prezentat un proiect de reformă.

"Evident, de-a lungul timpului, am avut de-a face cu o serie de propuneri, iar la începutul anului trecut, mai exact, în ianuarie 2019, a fost propusă prelungirea unor serii de norme valabile până la sfârşitul anului 2020 şi a fost lansată o evaluare a acestora, sub forma unei verificări a adecvării", explică Mihaela Mitroi, de la EY România.

Aceasta a subliniat că avem de-a face cu o prelungire a valabilităţii anumitor norme privind ajutoarele de stat, care altfel ar expira la finalul anului 2020. Acum, unele se prelungesc cu un an, până în 2021, iar altele cu trei ani, până în anul 2023.

Decizia de prelungire a normelor a luat în considerare efectele crizei actuale, generate de Covid-19, şi consultările avute cu statele membre UE.

Schemele de ajutor de stat adoptate de România, precum HG 807/2014, care are ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, şi HG 332/2014, ce vizează sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională, prin crearea de locuri de muncă, au la bază Regulamentul (UE) de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă (GBER).

 

50% din totalul investiţiei

Finanţările în baza HG 332/2014 acoperă costurile cu locurile de muncă (în limita salariului mediu brut pe economie) aferente investiţiei calculate pe o perioadă de doi ani.

Intensitatea ajutoarelor de stat poate ajunge până la 50% din totalul investiţiei, în funcţie de regiunea unde va avea loc investiţia, iar nivelul maxim al ajutorului ajunge până la 37,5 milioane de euro.

CE invită statele membre să trimită notificări până la 1 septembrie, cu privire la intenţia acestora de a prelungi valabilitatea hărţilor lor, referitoare la ajutoarele de stat.

Comentarii

loading...