19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieComisia Europeană prelungeşte valabilitatea ajutoarelor de stat

Comisia Europeană prelungeşte valabilitatea ajutoarelor de stat

Comisia Europeană a adoptat recent un nou regulament de modificare a celui de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă (GBER) şi a Regulamentului ajutoarelor de minimis, precum şi o Comunicare de modificare a şapte seturi de orientări.

Modernizarea ajutoarelor de stat e un subiect mai vechi. Ideea a apărut încă din 2012, când Comisia a prezentat un proiect de reformă.

“Evident, de-a lungul timpului, am avut de-a face cu o serie de propuneri, iar la începutul anului trecut, mai exact, în ianuarie 2019, a fost propusă prelungirea unor serii de norme valabile până la sfârşitul anului 2020 şi a fost lansată o evaluare a acestora, sub forma unei verificări a adecvării”, explică Mihaela Mitroi, de la EY România.

Aceasta a subliniat că avem de-a face cu o prelungire a valabilităţii anumitor norme privind ajutoarele de stat, care altfel ar expira la finalul anului 2020. Acum, unele se prelungesc cu un an, până în 2021, iar altele cu trei ani, până în anul 2023.

Decizia de prelungire a normelor a luat în considerare efectele crizei actuale, generate de Covid-19, şi consultările avute cu statele membre UE.

Schemele de ajutor de stat adoptate de România, precum HG 807/2014, care are ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, şi HG 332/2014, ce vizează sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională, prin crearea de locuri de muncă, au la bază Regulamentul (UE) de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă (GBER).

 

50% din totalul investiţiei

Finanţările în baza HG 332/2014 acoperă costurile cu locurile de muncă (în limita salariului mediu brut pe economie) aferente investiţiei calculate pe o perioadă de doi ani.

Intensitatea ajutoarelor de stat poate ajunge până la 50% din totalul investiţiei, în funcţie de regiunea unde va avea loc investiţia, iar nivelul maxim al ajutorului ajunge până la 37,5 milioane de euro.

CE invită statele membre să trimită notificări până la 1 septembrie, cu privire la intenţia acestora de a prelungi valabilitatea hărţilor lor, referitoare la ajutoarele de stat.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă