23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAdrian Vasilescu: Darea în plată afectează capitalul băncilor

Adrian Vasilescu: Darea în plată afectează capitalul băncilor

Băncile de pe piaţa românească au probleme cu capitalul, care a început să scadă, din momentul în care Legea dării în plată a fost publicată în Monitorul Oficial, dar mai ales după ce a intrat în vigoare, pe 13 mai, ceea ce ar putea obliga acţionarii acestora să aducă fonduri suplimentare, susţine consilierul pe strategie din BNR, Adrian Vasilescu.

"La această oră, capitalul băncilor este în pericol. Din clipa în care Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitorul Oficial, clipa 1, şi clipa 2, când această lege a intrat în vigoare în 13 mai, capitalul băncilor a început să scadă treptat şi nu ştim până unde va scădea. Sunt calcule făcute cu cifrele în faţă, cu legile în faţă, şi s-ar putea să vedem cum băncile vor fi constrânse tot mai mult să aducă de afară capital", a declarat joi Adrian Vasilescu în cadrul unui eveniment pe teme economice. El a precizat că vorbeşte în nume personal, şi nu exprimă opinia BNR. 

Potrivit acestuia, discursurile anti-bănci sunt, de fapt, un discurs anti-naţional. 

"Astăzi, într-un discurs public, excesiv de populist, auzim vorbe de genul "să nu ne purtăm cu mănuşi cu băncile, putem să le forţăm cât vrem, pentru că nu o să plece câinele de la măcelărie". Este expresia cea mai anti-naţională pe care cineva o poate rosti şi pe care cineva o poate auzi", a mai spus Vasilescu. 

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie şi a intrat în vigoare pe 13 mai. 

Conform acesteia, orice persoană fizică, consumator, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, poate opta să predea casa băncii în schimbul ştergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituţiei de credit în acest sens.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă