30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAeroportul Otopeni, locul 3 în Europa

Aeroportul Otopeni, locul 3 în Europa

Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” a fost clasat de Airports Council International-Europe pe podium în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creştere a traficului aerian în luna februarie.

Este vorba de categoria aeroporturilor care au avut între cinci şi 10 milioane de pasageri pe an, a treia în ordinea numărului de utilizatori. Pe primele trei locuri în această categorie s-au clasat aeroporturile Berlin Schonefeld (Germania), Faro-Algarve (Portugalia) și Henri Coandă București, urmate de Porto (Portugalia) și Larnaca (Cipru).

Pentru luna februarie, la categoria aeroporturilor cu peste 25 milioane de pasageri anual, un fel de Premier League în domeniu, clasamentul se prezintă astfel: Istanbul (Sabiha Gokcen), Barcelona (El Prat), Dublin, Copenhaga și Madrid (Barajas). La categoria 10 – 25 de milioane de pasageri, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Bonn Cologne, Alicante, Atena, Malaga și Edinburgh, iar la categoria sub cinci milioane de pasageri, clasamentul este: Ohrid (Macedonia), Santorini (Grecia), Maribor (Slovenia), Harkov (Ucraina), Hammerfest (Norvegia). Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ Bucureşti a înregistrat, în februarie 2016, un trafic aerian de 681.185 pasageri și 7.625 mișcări de aeronave (aterizări și decolări). Numai în luna februarie a acestui an, Aeroportul Otopeni a atras de aproape nouă ori mai mulţi decât a avut Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“ Constanţa în întreg anul 2015 – 78.556.

Faţă de aceeași lună a anului trecut, numărul pasagerilor care au tranzitat Aeroportul „Henri Coandă“ în februarie 2016 a înregistrat o creştere de 21,8%. „Evoluţia numărului de pasageri pe Aeroportul Henri Coandă devansează semnificativ tendinţa generală de 10,3%, înregistrată la nivel european”, precizează Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

Aeroportul „Henri Coandă“ a înregistrat şi o creştere a numărului de mişcări de aeronave, depăşind şi la acest capitol trendul european, care a atins 7,2%. Astfel, în februarie, numărul mişcărilor de aeronave pe aeroportul bucureştean a crescut cu 11,44% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În afară de Henri Coandă, toate celelalte aeroporturi din România evoluează în „Divizia D” a aviaţiei europene, înregistrând sub cinci milioane de pasageri anual. Singurul aeroport care trece pragul de un milion de pasageri (1.485.652 în 2015, mai exact) este „Avram Iancu“ din Cluj Napoca. De acest prag s-a apropiat anul trecut şi Aeroportul „Traian Vuia“ Timişoara (924.459 pasageri).

Aeroporturile bucureştene Băneasa şi Otopeni, alături de cele de la Constanţa şi Timişoara se află în subordinea Ministerului Transporturilor, iar restul sunt la consiliile judeţene.  

681.185 pasageri au folosit Aeroportul Internațional „Henri Coandă” în februarie.

Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă