12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCât durează reparaţia unei pasarele: 8 ani, 1 lună şi 5 zile

Cât durează reparaţia unei pasarele: 8 ani, 1 lună şi 5 zile

În România autostrăzile se construiesc într-un ritm ameţitor, dacă este să comparăm cu timpul de care are nevoie CNADNR pentru reparaţia unei pasarele peste Drumul Național 1.

La aproape opt ani de când pasarela pietonală de pe DN1, la Tâncăbeşti, a fost agăţată de bena unui camion, accident în care şi-au pierdut viaţa două persoane, conducerea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a anunţat că a fost finalizată expertiza tehnică necesară construcției.

Şi, surprinzător sau nu, pasarela nu trebuie nici măcar reconstruită de la zero. „Soluția recomandată în expertiză este cea cu refolosirea și consolidarea pilelor existente, cu suprastructura alcătuită dintr-un tablier nou, casetat, cu platelaj ortotrop tip grindă simplu rezemată cu console necesare susținerii scărilor. având, spre deosebire de structura anterioară, calea sus”, se arată în comunicatul CNADNR.

Nu este vorba despre vreun viaduct de autostradă lung de câţiva kilometri, care să necesite cine ştie ce iscusinţă inginerească, ci de o pasarelă cu lungimea totală de 29,5 m, în zona consolelor de 2,8 m lungine de la capete. Oficialii de la drumuri spun că, înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor, trebuie realizată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, începută licitația pentru desemnarea constructorului, întocmit proiectul tehnic și obținut autorizația de construcție și execuție.

„Finalizarea montării pasarelei pietonale de la Tâncăbești este estimată a fi la începutul lunii august 2016”, se precizează în comunicatul companiei. Dacă presupunem că pasarela va fi gata fix pe 1 august şi luând în calcul că ea s-a prăbuşit pe 25 iunie 2008, rezultă că pentru CNADNR au fost necesari opt ani, o lună şi cinci zile pentru reconstruirea ei.

Mult mai puţin a durat, la finalul anului 2001, construcţia ei de la zero, de către firma Servomont Import Export SRL Craiova: 75 de zile. Ea nu a stat însă în picioare decât şase ani şi jumătate, pentru că pe 25 iunie 2008 s-a prăbuşit, agăţată fiind de bena unui camion, iar în urma accidentului, două persoane au murit, iar o alta a fost rănită.

În urmă cu câteva luni, locuitorii din Tâncăbeşti au ieşit în stradă, pentru a cere repunerea în funcţiune a pasarelei, în lipsa căreia ăşi riscă zilnic viaţa, traversând DN1 printre maşini. Proteste similare au avut loc şi în anii precedenţi.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă