18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialChristian Heinzmann zboară de la Tarom

Christian Heinzmann zboară de la Tarom

Belgianul Christian Heinzmann este primul manager privat al unei companii din subordinea Ministerului Transporturilor şi ultimul care rămăsese în această funcţie. Fostul CEO de la Luxair, compania aviatică naţională din Luxemburg, a fost numit la conducerea Tarom în noiembrie 2012, iar mandatul său a fost marcat de eterne dispute cu membrii Consiliului de Administraţie.

Ieri, Ministerul Transporturilor a făcut public un raport privind principalele deficiențe economice și admi­nistrative constatate sub directoratul lui Christian Heinzmann. Tarom nu a fost singura companie din subordinea Ministerului Transporturilor la care soluţia managementului privat a eșu­at. Pe 14 ianuarie 2013, la conduce­rea CFR SA, compania care administrează infrastructura feroviară, a fost numit grecul Dimitris Sophocleous.

Însă mandatul său în fruntea companiei naţionale de căi ferate a durat doar trei luni şi o zi, pentru că la data de 15 aprilie a aceluiaşi an era forţat să-şi dea demisia, împreună cu preşedintele Consiliului de Administraţie, Lucian Isar. Asupra celor doi se făcuseră presiuni repetate din partea ministrului Transporturilor de la acea vreme, Relu Fenechiu (acum în spatele gratiilor, după ce a fost condamnat definitiv în Dosarul Transformatorul), care voia semnarea unor contracte de modernizare a căii ferate, pe bani europeni, în mod ilegal. Cum cei doi nu au vrut să semneze, Fenechiu a respins planul de administrare revizuit al companiei, iar Isar şi Sophocleous s-au văzut nevoiţi să demisioneze. Grecului i-a urmat un alt manager privat, George Micu, care şi el a fost demis, în octombrie 2013, de Ramona Mănescu.  

Ceva mai mult a durat mandatul de manager privat al lui Va­lentin Dorobanţu la CFR Călători. El a fost numit manager privat la operatorul feroviar de stat tot în ianuarie 2013. Interesant a fost faptul că pentru recrutarea sa Ministerul Transporturilor a plătit sume imense către PricewaterhouseCoopers şi „head hunter“-ul George Butunoiu. Aceştia, după ce au cercetat bine piaţa, au constatat că cel mai bun manager privat este chiar cel aflat la acea vreme în biroul directorului general, şi anume Valentin Dorobanţu…

Nici el nu şi-a dus însă la capăt mandatul, pentru că în iunie 2014 şi-a dat demisia. De fapt, încă din luna aprilie a aceluiaşi an fusese tras pe linie moartă, conducerea societăţii fiind preluată de un directorat condus de Vasile Secară.

Tot în iunie 2014 a încetat managementul privat şi la CFR Marfă. Atunci, ministrul Dan Şova a demis în forţă Consiliul de Administraţie, în frunte cu preşedintele Liviu Radu. Cu câteva zile mai devreme, acelaşi Dan Şova demisese şi managementul privat de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, în frunte cu Radu Merica. Acesta a comparat acţiunea în forţă a lui Şova cu naţionalizările din anii ’50: „O demonstraţie de forţă demnă de naţionalizările comuniste de anii ’50, când ocupai o companie privată cu poliţia, cu Securitatea“.

Fostul preşedinte al CA al CFR SA Lucian Isar consideră că mana­ge­mentul privat nu a funcţionat din cauza ingerinţelor politice. „Schimbările în companiile din subordinea Ministerului Transporturilor au intervenit strict din considerente de control pe resurse. Fiecare ministru a dorit să introducă oamenii pe care îi poate controla“, a declarat Isar pentru „România liberă“. Refe­rindu-se la cazul Tarom, i-a luat apărarea lui Heinzmann, spunând că această companie a reuşit să-şi reducă semnificativ pierderile de când funcţionează pe baza Ordonanţei 109. 

Schimbările în companiile din subordinea Ministerului Transporturilor au intervenit strict din considerente de control pe resurse. Fiecare ministru a dorit să introducă oamenii pe care îi poate controla.“ Lucian Isar, fostul preşedinte al CA al CFR SA

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă