8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrivatizarile in energie, deblocate

Privatizarile in energie, deblocate

» Guvernul, hotarat sa privatizeze complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova in 2007.

» Unitatile asigura peste 30% din productia de energie electrica a Romaniei.

» Respectarea conditiilor de mediu necesita investitii de doua miliarde de euro.

Dupa mai multi ani de tergiversari, autoritatile de la Bucuresti par hotarate sa rezolve problema privatizarii celor trei complexuri energetice Rovinari, Turceni si Craiova pana la sfarsitul acestui an. Pe lista pretendentilor s-au inscris deja companii mari din Italia, Franta, Germania si Cehia, dar lista este inca deschisa. Miza afacerii o constituie cele 12 grupuri energetice cu o putere de peste 4.000 MW si care asigura aproximativ 30% din productia de energie electrica a Romaniei.
Standardele de mediu
Urgentarea procesului, care a fost demarat inca din 2004, cand au fost realizate primele studii de fezabilitate, este motivata de necesitatea atingerii standardelor de mediu. Pentru respectarea lor, investitiile pe care ar trebui sa le realizeze cele trei complexuri depasesc doua miliarde de euro, bani pe care statul, proprietarul lor, nu-i are. In aceste conditii, privatizarea ramane solutia cea mai la indemana pentru a face rost de acesti bani fara de care, incepand de anul viitor, ar trebui sa se treaca la masuri extreme, si anume inchiderea, pana in 2012, a tuturor grupurilor care nu respecta conditiile de mediu. Deocamdata se asteapta noua strategie energetica, care va fi gata la sfarsitul lunii mai, pentru ca, in functie de obiectivele strategice care vor fi stabilite in acest document, se va opta fie pentru privatizarea complexurilor Turceni, Rovinari si Craiova in actuala lor organizare, fie in combinatie cu alte unitati de producere a energiei din domeniul hidro. Deocamdata, ministrul Economiei, dar si seful AVAS, institutie la care au fost transferate unitatile, cel putin pe hartie pana acum, s-au ferit sa avanseze suma care ar putea fi obtinuta din vanzarea lor.

Contestatarii privatizarii
Marin Condescu, presedintele Federatiei Nationale Mine-Energie, s-a opus deschis intentiei de a privatiza complexurile energetice. Intr-o solicitare adresata ministrului Vosganian, el a cerut stoparea procesului pana la elaborarea unei strategii a resurselor energetice. Pe de alta parte, reprezentantii FNME subliniaza necesitatea realizarii investitilor de mediu, dar sustin ca cele trei complexuri au capacitatea de a asigura aceste investitii, iar in aceste conditii anuntul privind privatizarea lor nu face altceva decat sa intarzie procesul de retehnologizare, eficientizare si de conformare la normele europene de mediu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă