8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRompetrol vrea nume european

Rompetrol vrea nume european

• Rompetrol isi mentine interesul ferm de a participa la privatizarea companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS)

• Grupul a anuntat ca intentioneaza in acest an sa cumpere si o rafinarie in Franta sau in Italia

• 7,5 mld. euro Cifra de afaceri estimata in 2007, in crestere cu 23% fata de 2006

• 1,8 mld. euro Volumul afacerilor la care ar putea ajunge grupul pe plan local anul acesta

• 22,1 mil. euro  Pierderile inregistrate de Petromidia anul trecut

• 35%  Din cifra de afaceri a grupului Rompetrol, inregistrata in 2006, a fost acoperita de Dyneff

• 3,7 mil. tone  Petrol a rafinat anul trecut Petromidia, cea mai mare cantitate pe care a prelucrat-o vreodata Rompetrol

Intr-o perioada in care atragerea investitorilor straini in Romania este prioritara pentru dezvoltarea economiei, a vorbi despre patronii care si-au dezvoltat afacerile si in afara tarii este un lucru destul de surprinzator. Practic, ii putem numara pe degete pe cei care au reusit sa exporte capital romanesc in strainatate si sa-si transforme afacerile in branduri de tara. Un astfel de caz este cel al grupului Rompetrol, care si-a fixat ca obiectiv extinderea afacerilor si in spatiul european.

Serbia, urmatoarea tinta
Dupa ce a achizitionat in 2005 in Franta reteaua Dyneff care, cu 226 de benzinarii, are o cota de circa 4% din toata piata franceza, Rompetrol este interesata sa participe la alte privatizari din domeniu. Compania si-a exprimat intentia de a participa la privatizarea companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS), proces care a fost declansat de autoritatile de la Belgrad sub presiunile Fondului Monetar International. Anuntul de privatizare a atras imediat atentia unor companii precum MOL, OMV, LukOil, Hellenic Petroleum si KMP. La randul sau, The Rompetrol Group NV (TRG) a inaintat autoritatilor sarbe o scrisoare in care si-a exprimat intentia de a participa la aceasta privatizare. Procesul este inca intr-un stadiu preliminar, dar Rompetrol isi mentine interesul ferm de a participa la acesta. Deocamdata, privatizarea stagneaza pana la numirea unui nou guvern. Patriciu crede insa ca Rompetrol are mari sanse sa preia compania NIS pentru ca intre cele doua exista multe asemanari, iar o eventuala integrare a operatiunilor ar aduce beneficii ambelor parti.
Pe de alta parte, cea de-a doua rafinarie a grupului NIS, situata la Novi Sad, este similara rafinariei Vega Ploiesti, detinuta tot de Rompetrol, ambele avand potential de realizare a produselor chimice de nisa. Potrivit planului de privatizare existent in acest moment, privatizarea NIS se va face in doua etape. Initial se vor vinde 25% din actiuni, urmand ca apoi sa se faca o majorare de capital, astfel incat noul actionar sa detina 36,5%. Pe langa acest pachet, castigatorul va prelua managementul companiei.

Se mai cauta o rafinarie
O alta investitie majora pe care Rompetrol a anuntat ca intentioneaza sa o realizeze in acest an este si cumpararea unei rafinarii in Franta sau in Italia pentru a-si creste capacitatea de rafinare. Finantarea acestei achizitii ar putea fi asigurata prin vanzarea unei participatii minore de 10-15% sau 22% din Rompetrol. Pentru preluarea acestei participatii s-au primit mai multe oferte si Patriciu a dat ca sigura incheierea tranzactiei pana la sfarsitul acestei luni.

Rezultatele obtinute de Petromidia

Petromidia a rafinat anul trecut 3,7 milioane tone de petrol, cea mai mare cantitate pe care a prelucrat-o vreodata Rompetrol. Petromidia a incheiat anul trecut cu pierderi de 77,89 milioane lei (22,1 milioane euro) fata de un profit net de 186,35 milioane lei (51,47 milioane euro) in 2005.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă