10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialStrategia lui Vosganian, intocmita in graba

Strategia lui Vosganian, intocmita in graba

Colectivul de specialisti al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR CME) considera ca proiectul de strategie energetica a fost intocmit in graba, printr-o compilare a unor documente similare existente si fara studiile tehnico-economice de suport absolut necesare si recomanda revizuirea documentului. (…)
Totodata, CNR CME sustine ca productia de electricitate din Romania ar trebui restructurata, prin crearea a trei sau patru firme care sa cuprinda centrale termoelectrice, complexurile energetice din Oltenia si hidrocentrale (echilibrate ca pondere in productia nationala si din punct de vedere al consturilor de productie pe MWh), urmand ca acest proces sa continue cu privatizarea entitatilor nou-create.
"Privatizarea acestor noi societati trebuie sa se faca numai prin listarea la bursa si vanzarea de actiuni, singura metoda de privatizare care stabileste un pret real de piata al acestor active", se arata in document.
CNR CME sutine insa ca statul ar trebui sa pastreze un pachet de actiuni la noile firme suficient de mare pentru a-i permite sa decida in privinta acestora. De asemenea, statul ar trebui sa-si defineasca rolul in perspectiva, fie ca investitor, fie ca actionar.
Companiile din domeniul energetic ar trebui sa listeze la Bursa pachete de 20-25% din actiuni, mai mari decat cele prevazute de autoritati, inclusiv in proiectul de strategie energetica, sustin reprezentantii CNR CME.
Listarea la bursa a unor companii din sectorul energetic ar trebui sa inceapa cu pachete de 20%-25%, iar Transelectrica ar fi trebuit sa listeze de la inceput un pachet de 25%, au spus reprezentantii Consiliului. Statul roman, principalul actionar al celor mai multe companii energetice, intentioneaza sa listeze la Bursa de Valori Bucuresti firmele Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă