15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieCompaniile străine își dispută un contract de 124 de milioane de euro...

Companiile străine își dispută un contract de 124 de milioane de euro pentru Armata Română

Ministerul Economiei a cerut explicații conducerii companiei de avioane din Craiova, aflată sub autoritatea lui, pentru a afla cum a fost aleasă firma străină care va participa la programul de modernizare a aeronavelor IAR 99, program în valoare de 124 de milioane de euro.

Procedura de selecție derulată la societatea Avioane Craiova a desemnat, drept câștigătoare, o companie cu sediul central în Canada, denumită CMC Electronics.

Procedura de selecție este însă contestată de o firmă israliană, Elbit, care are o lungă tradiție în colaborarea cu industria românească de armament.

Avioanele IAR 99 Șoim, aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române, au fost construite la uzina din Craiova și sunt concepute pentru antrenarea piloților și pentru atac ușor la sol. Practic, ele au fost utilizate, în ultimii 30 de ani, pentru pregătirea piloților militari, în vederea trecerii lor la zborul pe avioanele de luptă MiG 21 LanceR. Ca să facă posibilă această activitate, avioanele IAR 99 suferiseră deja un prim program de modernizare, tot la Craiova, în colaborare cu firma Elbit, în urma căruia a rezultat modelul IAR 99 Șoim – foarte asemănător, din punctul de vedere al aparaturii de bord, cu avioanele de luptă LanceR.

Dar Armata Română a început înlocuirea avioanelor LanceR cu aeronave F-16, astfel că piloții români au nevoie de un nou model de avion – școală, compatibil cu F-16. Astfel a apărut necesitatea unui nou program de modernizare, prin care un număr de 21 de avioane IAR 99 și IAR 99 Șoim să devină compatibile cu modelul F-16.

La mijlocul anului 2018, conducerea MApN anunța că vor fi modernizate zece avioane IAR 99 (Standard) și 11 avioane IAR 99 Șoim. Dar ulterior acestei decizii, un avion Șoim s-a prăbușit, astfel că vor mai fi modernizate, în total, doar 20 de aeronave.

Autoritățile române au decis ca noul avion – școală, denumit Super Șoim, descendent al vechiului IAR 99, să fie realizat tot la firma Avioane Craiova și tot în colaborare cu o firmă străină.

La data de 16 ianuarie a.c., presa anunța că responsabilii companiei Avioane Craiova S.A. au desemnat, drept câștigătoare a procedurii de selecție, firma CMC Electronics Aurora LLC. Aceasta este o componentă a grupului CMC Electronics, având sediul central în Canada, deținut de grupul Esterline.

La procedura de selecție derulată la Craiova ar mai fi fost analizate oferte venite din partea companiei Lockheed Martin (producătoarea avioanelor F-16) Elbit (cea care colaborase cu Avioane Craiova în cadrul primei etape de modernizare a avioanelor IAR 99), precum și din partea firmei italiene Leonardo. În cadrul procedurii de selecție de oferte, caracteristicile tehnice ale echipamentelor au avut o pondere de 70 la sută, iar criteriul financiar a contat în proporţie de 30 la sută. 

Dar după ce Avioane Craiova și-a anunțat preferința de a colabora, pentru programul Super Șoim, cu CMC, compania Elbit a formulat o contestație în instanță.

 

Directorul de la Craiova a fost patru ani în Canada

Varianta oficială, susținută atât de conducerea firmei din Craiova cât și de un reprezentant al sindicatului local, este că oferta primită din partea CMC a fost cea mai bună.

„Ne-am gândit să oferim un avion bun Armatei Române şi la un preţ competitiv. A contat foarte mult calitatea echipamentelor cu care vor fi dotate avioanele «Super Şoim». Avioane Craiova a solicitat iniţial la MApN să precizeze ce îmbunătăţiri trebuie aduse avioanelor Şoim, iar pe baza acelor propuneri, Avioane Craiova a solicitat cereri de ofertă mai multor furnizori. Potrivit membrilor comisiei, oferta companiei americane CMC Electronics Aurora LLC a fost cea mai bună. Şi specialiştii în aviaţie de la MApN au fost încântaţi de această ofertă“, a precizat liderul sindical de la Avioane Craiova, Victor Peţa, citat de publicația Gazeta de Sud.

Dar una dintre suspiciunile legate de obiectivitatea acestei decizii este legată de situația directorului general al companiei din Craiova, Dragoș Sandu. El a menționat, în CV-ul său, că a urmat și un curs de specializare, între anii 2009 – 2012, în Canada, chiar în colaborare cu firma CMC Electronics – Esterline.

 

Ofertă oficială trimisă pe mail privat?

Un alt element suspect ar fi legat de modul de prezentare a ofertelor, dintre care a fost aleasă cea a firmei CMC Electronics. Surse din cadrul industriei de apărare susțin că oferta de la CMC i-a fost trimisă directorului de la Avioane Craiova pe mailul său personal, nu în plic, ceea ce ar fi încălcat normele legale ale unei proceduri de selecție de oferte.

Scandalul legat de programul de modernizare inițiat la societatea Avioane Craiova a ajuns și la urechile ministrului Apărării, Gabriel Leş, care a fost întrebat cum comentează participarea directorului de la Cra-
iova a unui curs în Canada, la firma căreia i s-a atribuit contractul de la Craiova.

„Este pentru prima dată când aud această informaţie. Eu sper că cei de la Avioane Craiova au ales să pună în practică o procedură conform legii“, a răspuns ministrul Gabriel Leș.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă