12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieFirmele vor să-şi reducă cheltuielile departamentului juridic

Firmele vor să-şi reducă cheltuielile departamentului juridic

42% dintre respondenți intenționează să-şi reducă aceste costuri cu peste 10%, potrivit raportului EY „Reimagining The Legal Function“ 2019. Raportul acesta cumulează răspunsurile a peste 1.000 de juriști cu funcții de conducere, din 25 de jurisdicții.

Conform documentului, în medie, companiile doresc să-și diminueze cu 11% costurile cu departamentul juridic. În prezent, cheltuielile juridice însumează, în medie, 172 milioane dolari (cu serviciile juridice interne) și 169 milioane dolari (cu serviciile juridice externe).

Pe regiuni, cea mai mare reducere a cheltuielilor se anticipează că se va înregistra în America de Nord (13%). În Europa și Asia-Pacific se preconizează reducerile cele mai mici (9%).

„Și în România diminuarea costurilor, precum și atragerea și păstrarea personalului sunt probleme la fel de actuale pentru departamentele juridice ale companiilor locale“, a declarat Dragoș Radu, avocat.

 

România: inflaţie legislativă

Există şi o particularitate. „În România, inflația legislativă crește și mai mult volumul de muncă al acestor departamente“, spune Radu. De aceea, la noi firmele încearcă „găsirea unui echilibru între soluționarea problemelor juridice, prin intermediul unui departament juridic dimensionat corect, în raport cu nevoile societății, și externalizarea acelor servicii care, prin volum și complexitate, depășesc capabilitățile interne“, ceea ce este „esențial pentru eficientizarea costurilor alocate serviciilor juridice“, a spus expertul.

59% dintre companii au identificat dificultăți în atragerea și păstrarea angajaților cu abilități adaptate noilor cerințe ale departamentului juridic. 67% dintre respondenți alocă 20% din timp activităților de rutină în domeniul conformității și sarcinilor cu valoare redusă, iar 64% dintre respondenți consideră că departamentul juridic nu a beneficiat de inovații la fel de mult ca resursele umane, IT-ul și financiarul.

 

Cele mai citite

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...
Ultima oră
Pe aceeași temă