14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieConsiliul Concurenței, nemulțumit de licențele la apă minerală

Consiliul Concurenței, nemulțumit de licențele la apă minerală

”Principala problemă o constituie faptul că licenţa de exploatare se emite prin Hotărâre de Guvern, ceea ce face ca procesul obţinerii acesteia să fie unul extrem de îndelungat, care poate dura chiar şi câţiva ani”, arată autoritatea de concurenţă.

În acest context, autoritatea de concurenţă recomandă modificarea legislaţiei, astfel încât licenţa de exploatare a apelor minerale naturale (sub forma contractului de concesiune) să fie acordată direct de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi să intre în vigoare de la acel moment.

În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei a constatat că operatorii nu participă la licitaţiile organizate de ANRM pentru obţinerea licenţei de explorare pentru anumite perimetre, deşi majoritatea actorilor de pe piaţa îmbutelierii au invocat dificultatea accesului direct la resursă ca fiind principalul obstacol în faţa dezvoltării industriei apelor minerale naturale.

”De exemplu, în perioada 2012-2016 au fost organizate 22 licitaţii, din care la 6 licitaţii nu au existat participanţi şi prin urmare, au fost anulate, iar în cazul celorlalte 16 licitaţii s-a înregistrat câte un singur participant, evident câştigător”, spun oficialii autorităţii de concurenţă.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei propune simplificarea procedurilor pentru participarea la licitaţiile organizate de ANRM (modificarea unor termene, detalierea unor documente solicitate, elaborarea unui ghid care să cuprindă informaţiile relevante etc.), având în vedere că acestea reprezintă singurul moment în care se manifestă concurenţa pe piaţa exploatării resurselor de apă minerală naturală din România.

Conform legislaţiei în vigoare, licenţele de exploatare se acordă pentru o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe perioade succesive de cinci ani, fără a se preciza de câte ori se poate prelungi.

În acest context, autoritatea de concurenţă propune limitarea duratei licenţei de exploatare fapt ce va conduce la o îmbunătăţire a concurenţiei pe piaţa exploatării resurselor de ape minerale naturale.

Tot din perspectiva asigurării unui mediu concurenţial pe această piaţă, Consiliul Concurenţei consideră că, în contextul modificării cadrului legislativ şi, implicit, al procesului de relicenţiere din 2018, ANRM ar trebui să realizeze o analiză privind situaţia exploatării fiecărui perimetru.

Piaţa exploatării resurselor de ape minerale naturale din România se caracterizează prin existenţa unui sistem dual de acces al îmbuteliatorilor la resursele naturale: în mod direct, în baza unei licenţe de exploatare de la ANRM, sau în baza unui contract comercial încheiat cu Societatea Naţională a Apelor Minerale SA (SNAM), în calitate de titulară a licenţelor de exploatare.

Specific acestei pieţe este faptul că pentru o sursă de apă minerală naturală se poate încheia contract de vânzare-cumpărare cu un singur îmbuteliator.

Legislaţia în domeniu prevede că ”apa minerală naturală la sursă – pentru consum alimentar” are un preţ reglementat de Ministerul Finanţelor Publice.

Îmbuteliatorii cu licenţă de exploatare obţinută de la ANRM extrag apa minerală şi o îmbuteliază prin investiţii proprii, plătind în mod direct redevenţa (patru euro/1.000 l).

Conform informaţiilor transmise de ANRM, în prezent se află în derulare opt licenţe de exploatare acordate unui număr de şapte agenţi economici îmbuteliatori, precum şi 31 licenţe de exploatare în curs de aprobare, pentru 24 operatori.

SNAM realizează activitatea de extracţie a apei minerale şi plăteşte redevenţa (patru euro/1000 l statului) şi, în acelaşi timp, o comercializează la preţul reglementat (aproximativ opt euro/1000 l + TVA).

Acest lucru înseamnă că SNAM este responsabilă de efectuarea buletinelor de analiză, intervenţii şi lucrări de reamenajare a forajelor sau captărilor, monitorizare, paza surselor etc. şi livrarea de apă.

În prezent, SNAM are relaţii comerciale cu un număr de 23 de îmbuteliatori.

Practic, cea mai mare parte a pieţei de exploatare a apelor minerale, cea pe care operează SNAM, este reglementată, în timp ce restul pieţei, pe care activează operatorii privaţi, funcţionează după caracteristicile unei pieţe concurenţiale.

În aceste condiţii, Consiliul Concurenţei consideră că ar trebui luată în considerare dereglementarea parţială a preţurilor practicate de SNAM, stabilindu-se, printr-o procedură clară şi transparentă, un nivel maxim al preţului până la care să fie posibilă o negociere cu fiecare îmbuteliator în parte.

Totodată, autoritatea consideră că preţul de comercializare a apei ar trebui să fie corelat cu cheltuielile de exploatare a perimetrului.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă