13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieConsiliul Concurenței va fi anchetat de Parlament în scandalul ROBOR

Consiliul Concurenței va fi anchetat de Parlament în scandalul ROBOR

Consiliul Concurenței a avut o activitate foarte intensă în 2018, într-un an agitat, a afirmat Bogdan Chirițoiu. Instituția a finalizat mai multe investigații, în urma cărora a aplicat sancţiuni în valoare totală de 435 milioane de lei (93 milioane de euro), cu 253,5% mai mult decât în 2017, când amenzile au însumat 123 milioane de lei.

La finele lui 2018, Consiliul Concurenţei avea în derulare 37 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei. 21 dintre acestea vizează înţelegeri de tip cartel, iar 11 au ca obiect abuzul de poziţie dominantă.

Potrivit lui Chirițoiu, anul trecut a fost al doilea cu cele mai mari amenzi din istoria instituţiei, sancțiunile fiind mai mari doar în 2011, când a fost sancționat cartelul petroliștilor. Șeful autorității de concurență crede că și acest an va fi unul la fel de „agitat şi confuz” ca și precedentul.

 

74 de firme amendate în 2018

Anul trecut au fost sancţionate 74 de companii sau asociaţii, dintre care aproximativ jumătate au recunoscut încălcarea legii concurenței, beneficiind de reduceri ale cuantumului amenzilor. Din totalul amenzilor, cele mai multe – 62,1% –  au fost aplicate pentru formarea cartelurilor, 22% pentru înţelegeri verticale și 15% pentru abuz de poziţie dominantă.

Cea mai mare sancțiune, în valoare de 53 milioane de euro, a fost aplicată pe piaţa RCA. Pe locurile secunde în topul amenzilor se află zona de retail, cu 18,8 milioane de euro şi compania Orange, care va plăti 14 milioane de euro pentru  abuz de poziţie dominantă.

Bogdan Chirițoiu a precizat că patru companii (Japan radio Co Ltd, Alphatron Marine BV, Euroins România și Christian Tour) au aplicat la programul de clemență, aducând dovezi ce au condus la soluționarea investigațiilor. În cazul lor, amenda a fost anulată sau diminuată.

De menționat că, în 2018, Curtea de Apel București a menținut 94% din valoarea totală a amenzilor contestate de firmele amendate de Consiliul Concurenței. Tot 94% este și procentul hotărârilor Înaltei Curți de Casație și Justiție favorabile autorității de concurență, în creștere cu 4,4% față de anul anterior. Totodată, instituția a avut calitate procesuală în 237 de dosare, față de 189 în anul 2017.

 

Chirițoiu: Preţurile ar putea crește în urma OUG 114 

Întrebat dacă prețurile ar putea creşte ca urmare a noilor taxe impuse prin OUG 114/2018, Bogdan Chirițoiu a admis această posibilitate, menționând că instituția de concurenţă monitorizea-
ză pieţele vizate pentru ca scumpirile să nu fie excesive. „Suntem atenţi, monitorizăm cu precădere aceste pieţe. Evident că, în situația în care cresc taxele, este foarte posibil ca ceva din acestă creştere  să se reflecte în preţuri. În acelaşi timp, ce ne preocupă este să nu se reflecte excesiv, adică introducerea unor taxe să nu fie o ocazie pentru creşteri de preţuri cumva nejustificate”, a spus Chiriţoiu.  În opinia sa, acesta este principalul risc pe care îl are în vedere Consiliul Concurenței în acest an. 

 

Senatul vrea anchetă pe investigația ROBOR din 2008

După BNR, și Consiliul Concurenței devine țintă în scandalul privind ROBOR. Biroul permanent al Senatului a aprobat, la solicitarea șefului Comisiei economice, Daniel Zamfir (ALDE), demararea unei anchete parlamentare la Consiliul Concurenţei în legătură cu un raport cu privire la manipularea ROBOR. „Întrucât în spaţiul public au apărut aspecte care pun la îndoială modul în care a fost întocmit şi închis raportul de investigaţie al Consiliului Concurenţei, ancheta parlamentară îşi propune analizarea elementelor care au stat la baza întocmirii raportului de investigaţie. (…) Concluziile anchetei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat Biroului permanent al Senatului în termen de 30 de zile lucrătoare”, se arată în solicitarea înaintată de Zamfir.

„Consiliul Concurenţei a declanşat în anul 2008 o investigaţie, a închis-o în 2013 într-un mod dubios. Atunci, în Europa, opt bănci au fost sancţionate drastic pentru constituirea de cartel, pentru manipularea EURIBOR. În România, în acelaşi timp, opt bănci au fost spălate, acea investigaţie a fost închisă într-un mod dubios, deşi existau opinii din interiorul Consiliului Concurenţei, opinii scrise ale inspectorilor de acolo, cum că s-au ascuns, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verificare a felului în care s-a închis acea anchetă”, a precizat Zamfir, marți, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului.

În urmă cu circa zece zile, și consilierul de stat Darius Vâlcov acuza Consiliul Concurenței că tărăgănează lucrurile în ceea ce privește analiza nivelului ROBOR, notează Digi 24.

În replică,  președintele Consiliului Concurenței a precizat, marți, că investigația din 2008 la care face referire senatorul Daniel Zamfir a vizat activitatea băncilor care stabilesc ROBOR pentru o perioadă de numai cinci zile lucrătoare, timp în care indicele ROBOR a crescut fulminant.
„Atunci a intervenit BNR și a plafonat ROBOR“, a spus Chirițoiu. El a adăugat că situația respectivă nu are nici o legătură cu ceea ce se întâmplă acum pe piața bancară sau pe ansamblul economiei. „Atunci, economia României înregistra o scădere de 7,5%, acum crește anual cu 4-5 %. Investigația respectivă a fost supervizată de Comisia Europeană și nici Comisia, nici Consiliul Concurenței nu au constatat nereguli. Mai precis, elementele care au stat la baza investigației Consiliului Concurenței nu au confirmat existența unui cartel bancar care intenționa la acel moment să crească ROBOR“, a spus Bogdan Chirițoiu. În opinia sa, singura cale de reducere a comisioanelor bancare este transpunerea legislației europene, respectiv Directiva privind Serviciile Plăți 2.   

Cele mai citite

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă