4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieConsiliul UE, recomandare pentru România: Sunt necesare toate eforturile de reducere a...

Consiliul UE, recomandare pentru România: Sunt necesare toate eforturile de reducere a deficitului

Bucureştiul ar trebui să raporteze Consiliului UE cu privire la acțiunile întreprinse, ca răspuns la recomandare, până pe 15 aprilie 2020, posibil ca parte a programului său de convergență.

Prima recomandare e ca Guvernul să „ia măsurile necesare, pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor primare nete nu va depăși 4,4% din PIB anul viitor, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 1,0%”.

România trebuie să utilizeze toate trendurile pentru reducerea deficitului. Astfel, „măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a echilibrului structural al administrației publice, într-o manieră favorabilă creșterii”.

„Măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a echilibrului structural al administrației publice.” recomandare a Consiliului UE privind MTO

Recomandările acestea sintetice pornesc de la realităţi. Prognoza de toamnă a Comisiei Europene (CE), pe acest an, spune că echilibrul structural se va deteriora cu 0,8% din PIB, anul acesta, și cu încă 0,8% din PIB, anul viitor.

CE estimează că deficitul structural va fi de 2,5% din PIB și 3,4% din PIB, față de obiectivul bugetar pe termen mediu, al unui deficit structural de 1,0% din PIB în anul 2019, respectiv în 2020.

 

Eforturi pentru ajustare

Pentru a corecta abaterile cumulate și a face o ajustare adecvată, în urma devierilor anterioare, un efort suplimentar ar trebui să completeze ajustarea structurală anuală recomandată, de 0,75% din PIB, pentru 2020, recomandată pe 14 iunie 2019.

“Un efort suplimentar de 0,25% din PIB pare adecvat”, continuă Consiliul UE, “având în vedere amploarea abaterilor de la calea de ajustare recomandată către obiectivul pe termen mediu (n.r.: MTO). Se va accelera ajustarea către obiectivul bugetar pe termen mediu, fără a pune în pericol creșterea economică”.

Previziunile Comisiei pentru toamna 2019 prefigurează un deficit public general de 3,6% din PIB, în 2019, și 4,4%, în 2020, peste valoarea de referință a Tratatului UE, de 3%. Toate aceste date şi recomandările sunt coerente cu cele anterioare şi cu comentariile anterioare ale experţilor români şi străini.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă