15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieCum va cheltui România 100 de milioane de euro. Specialiștii acuză statul...

Cum va cheltui România 100 de milioane de euro. Specialiștii acuză statul român

Asociația Română pentru Iluminat (ARI) i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Tánczos Barna, în care critică modul în care a fost redactat Ghidul de finanțare al “Programului pentru sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public”. Programul oferă în anul 2021 autorităților publice locale circa 100 de  milioane de euro, prin Administrația Fondului de Mediu. Banii ar servi pentru a reduce consumul energetic și emisiile de CO2. Specialiștii ARI critică modul în care a fost redactat ghidul de finanțare, pe motiv că acesta încalcă recomandările Comisiei Europene pentru achiziții publice ecologice. Recomandările sunt cele din documentul intitulat “Revision of the EU Green Public Procurement Criteria for Road Lighting and traffic signals”. Acest text conține recomandări asupra cerințelor, a criteriilor de departajare și a posibilității de verificare a îndeplinirii acestora.

Prin scrisoarea deschisă pe care i-au adresat-o ministrului Tánczos Barna, specialiștii membri în Asociația Română pentru Iluminat (ARI), condusă de  Dan Vătăjelu, sugerează Ministerului Mediului să retragă Ghidul de finanțare aflat în dezbatere publică și oferă sprijin pentru îmbunătățirea prevederilor acestuia.

“Reiterăm disponibilitatea de a contribui cu cunoștințele dobândite în cei 26 de ani de activitate la elaborarea unui ghid care să-și îndeplinească scopurile declarate de Minister”

Dan Vătăjelu,

Președintele ARI

Programul aflat acum în dezbatere publică este gestionat de Administrația Fondului de Mediu (AFM). Tánczos Barna a anunțat, imediat ce a preluat funcția de ministru al Mediului, că are așteptări mari de la AFM, inclusiv pentru evitarea unor probleme similare celor din anul 2020 șj care au afectat activitățile tradiționale ale AFM.

“Este nevoie de mai multă eficienţă la Administraţia Fondului de Mediu, este nevoie de o instituţie puternică, modernă, eficientă, digitalizată astfel încât procedurile să fie mai simple”

Tánczos Barna,

Ministrul Mediului

Ministrul vrea să vadă la AFM “birocraţia redusă, timpul să fie mult mai scurt” și, nu în ultimul rând, să nu se mai blocheze programele destinate cetățenilor și instituțiilor din România.

Asociația Română pentru Iluminat (ARI) anunță, într-un comunicat de presă, că specialiștii Asociației “au identificat multiple nereguli în redactarea Ghidului de finanțare” pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor l-a pus în dezbatere publică.
De exemplu, “criteriile de eligibilitate conțin cerințe restrictive, care limitează tehnologiile utilizate, eliminând progresul tehnologic”. Specialiștii ARI mai semnalează “confuziile între criteriile de eligibilitate ale proiectului și criteriile de calificare pentru ofertanți în procesul de achiziție publică” și observă, cu privire la modalitățile de control pentru rezultatele proiectului, că “acestea sunt solicitate doar ca rapoarte anuale declarative din partea UAT, neavând o verificare reală, în teren”.

Specialiștii semnalează și “absența cerințelor privind gestionarea deșeurilor rezultate în activitatea de modernizare a sistemului de iluminat și cum sunt respectate cerințele legislative privind DEEE, cerințe care ar trebui să fie prioritare pentru Ministerul Mediului”.

„Având în vedere că este un domeniu specializat, reiterăm disponibilitatea noastră de a contribui cu cunoștințele dobândite în cei 26 de ani de activitate la elaborarea unui ghid care să-și îndeplinească scopurile declarate de Ministerul pe care îl conduceți și să fie un sprijin real pentru autoritățile publice locale din România în lupta pentru reducerea emisiilor de CO2. Considerăm că prezentul Ghid, anexă la Ordinul de Ministru, nu ar trebui să fie publicat în această formă. Vă propunem retragerea acestuia și rescrierea lui, pentru a corecta greșelile evidente, neconcordanțele și cerințele restrictive”, menționează scrisoarea deschisă adresată către ministrul Mediului și semnată de Dan Vătăjelu, președintele ARI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă