13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieContracţia economică de anul acesta va fi de cel puţin 3,5% din...

Contracţia economică de anul acesta va fi de cel puţin 3,5% din PIB

Însă în raportul anual pe 2019 instituţia avertizează că ar trebui avut în vedere şi un scenariu negativ, al unui declin de 8-9% din PIB.

Potrivit calculelor realizate pe baza proiecţiilor Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoza (CNSP), dar şi a primelor cifre publicate de INS privind evoluţia economiei în ultimele două luni, se va ajunge „la un declin mediu (asupra creşterii economice anuale) de aproximativ 2,6-2,7% pentru fiecare lună considerată”.

Astfel, pornind de la o creştere de 4,1% a PIB pentru 2020 (anterior prezenţei rectificări), se ajunge la o estimare a dinamicii PIB anuale pentru 2020, conform acestui sondaj al INS, de aproximativ -3%.

„Având în vedere aprecierile anterioare ale CF în privinţa supraestimării dinamicii economice pentru 2020 cu cel puţin 0,5%, aceasta conduce la o estimare corectată, privind dinamica PIB real, de -3,5% în 2020, tot având în vedere datele INS.

Aceasta este considerată de CF ca un nivel-prag minim de contracţie a PIB real, în acest an, bazat pe evaluarea unor date oficiale ale Institutului Naţional de Statistică”, se arată în raportul citat de Revista Tranzit.

Printre argumentele care pot determina o contracţie mai mare a PIB se număra improbabilitatea că economia să îşi revină prea repede în trimestrele III şi IV. În plus, şi celelalte sectoare ale economiei (reprezentând 35% din PIB) vor suferi din cauza pandemiei.

Impactul contracţiei comerţului internaţional ar putea amplifica efectele avute în vedere şi ar putea face reluarea activităţii economice mai dificilă, cu atât mai mult cu cât România este integrată şi dependenta de lanţurile de valoare adăugată internaţionale, repornirea economiei sensibil diferită de cea a partenerilor comerciali principali fiind practic imposibilă. Implicaţiile canalului finanţării nu sunt luate în considerare, aceasta putând reprezenta o sursă majoră de riscuri la adresa dinamicii PIB.

Circumstanţele economice la nivel global ar putea determina noi valuri de retragere a capitalurilor din economiile emergente, ceea ce ar complica, până la a face imposibilă, finanţarea deficitelor de cont curent ale balanţelor de plăţi de către aceste ţări.

Cercetarea INS, ce stă la baza estimărilor CF, este realizată în perioada 17-19 martie, evoluţiile ulterioare nefiind de natură să aducă îmbunătăţiri, chiar dimpotrivă. „În condiţiile incertitudinii actuale fără precedent, CF considera că, pe lângă scenariul asumat de guvern la începutul lui 2020 (-1,9% PIB real) şi cel propus mai sus (între -4 şi -6% PIB real în 2020), este oportună şi considerarea unui scenariu cu o contracţie a PIB şi mai severă în acest an, de 8-9%.

În concluzie, CF apreciază ca fiind mult mai probabilă plasarea dinamicii economice din acest an în apropierea unui palier apropiat de -5%, precum şi plauzibilitatea mai ridicată – mai ales în contextul materializării mai multor riscuri descrise anterior – a unui scenariu cu o contracţie economică de 8-9%‟, se arată în document.

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă