Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Copiii care muncesc ar fi obligaţi să-şi întreţină părinţii, bunicii şi străbunicii

Copiii care muncesc ar fi obligaţi să-şi întreţină părinţii, bunicii şi străbunicii

Un deputat PSD a depus la Parlament o inițiativă legislativă, prin care copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină material, prin plata unei pensii, părinții, părinții vitregi, bunicii și străbunicii.

Florin Budescu 0 comentarii

Refuzul de a face acest lucru constituie infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă contravenţională. Iniţiativa aceasta legislativă stârneşte vii controverse şi dispute contradictorii.

 „Copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”, stipulează proiectul legal. Dacă nu există un contract scris, ori un testament privind întreținerea părinților, „problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă, între părți”.

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătorească, într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și copiilor.

Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, nu poate depăși o cincime din venitul net lunar. „Părinții vitregi inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii lor de către copiii lor firești, au dreptul la întreținere de la copiii vitregi majori apți de muncă”, spune proiectul. La fel bunicii şi străbunicii inapți de muncă.

În fine, fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile legi constituie infracțiune și se sancționează conform dispozițiilor art. 378 Cod Penal (abandonul de familie), adică şase luni - trei ani de puşcărie sau amendă.

Obligaţia de întreţinere, pe de altă parte, e prevăzută de art. 513 Cod Civil şi următoarele (514 - 534), explică avocatul Claudiu Dinu. România liberă a citit textul legal şi nu a găsit nici o referire la o astfel de obligaţie legală.

O iniţiativă revoltătoare

Valentin Ionescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, crede că, de la dreptul moral de a-ţi ajuta părinţii, bunicii etc., până la a crea o obligaţie copiilor să-şi întreţină părinţii, bunicii, străbunicii, este o mare diferenţă: “Cine eşti tu, să mai şi stabileşti că eu trebuie să merg la puşcărie dacă nu plătesc această pensie?”.

 “Pe de altă parte, sunt de acord, dacă tot facem asta, statul să nu ne mai impoziteze veniturile cu contribuţia la pensii, iar banii, pe care eu oricum îi dau la fondul de pensii de stat, o să îi dau părinţilor, şi bunicilor, şi străbunicilor mei”, a spus Rl Ionescu.

Ce se întâmplă totuşi dacă un român în muncă are doi părinţi buni şi doi vitregi, după ce părinţii s-au recăsătorit, iar de la fiecare dintre aceştia are câte doi bunici şi străbunici? Sumele sunt foarte mari. Cum plăteşte?

“Nu ştiu, este o iniţiativă revoltătoare. Este drept, puţină lume ştie, dar în China, tradiţional, nu există pensie”, a declarat fostul demnitar.

Comentarii

loading...