11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCovid-19 ar putea costa de trei sau de patru ori mai mult...

Covid-19 ar putea costa de trei sau de patru ori mai mult decât SARS

Epidemia de SARS, în China, Hong Kong şi Taiwan, a costat, economic vorbind, în jur de 40 de miliarde de dolari. Covid-19 ar putea costa de trei sau patru ori mai mult, arată o analiză PwC.

”Efectul virusului asupra economiei globale e dificil de estimat, însă economiştii care au evaluat că epidemia SARS a costat în jur de 40 de miliarde de dolari preconizează că virusul Covid-19 ar putea costa de trei sau patru ori mai mult”, spune Mircea Bozga de la PwC România.

FMI şi-a redus estimările de creştere globală, iar OECD a preconizat o reducere la jumătate a creşterii globale din cauza virusului, a spus Bozga.

”Răspunsul la o criză este măsurat în săptămâni, în timp ce recuperarea e măsurată în ani. Companiile ce sunt bine pregătite se vor recupera întotdeauna mai repede”, afirmă expertul.

“FMI şi-a redus estimările de creştere globală, iar OECD a preconizat o reducere la jumătate a creşterii globale din cauza virusului.” Mircea Bozga, PwC România

Situaţia depăşeşte experienţa celor mai mulţi directori executivi. Mandatul mediu al unui CEO e de cinci ani. Ultima epidemie similară, dar la nivel redus, a fost cea generată de SARS, în 2003, care a infectat peste 8.000 de oameni şi a durat nouă luni.

Într-o perioadă mult mai scurtă, Covid-19 a infectat de peste zece ori mai mulţi oameni şi se răspândeşte rapid. Coronavirusul e un risc ce trebuie monitorizat de factorii de decizie ai companiilor, pentru că vine cu un nivel mare de incertitudine.

”Efectele se resimt deja în probleme apărute în lanţul de distribuţie, restricţiile de călătorie şi creşterea nesiguranţei pe pieţele din întreaga lume. În faţa unei crize globale, liderii sunt preocupaţi de bunăstarea oamenilor şi de planul de continuitate a afacerilor lor”, precizează Bozga.

 

Pregătirea de criză

Cheia pentru gestionarea oricărei crize e pregătirea. Experţii Centrului Global de Criză PwC au realizat o listă de acţiuni pe care companiile le pot adopta, pentru a rezista incertitudinilor.

”Analizaţi locurile în care lucrează angajaţii şi călătoriile acestora. Prima prioritate e de a stabili exact unde se află personalul şi câţi lucrători sunt pe teritorii afectate sau vulnerabile. Este nevoie să fie repatriaţi? Au cerut sau e necesar să lucreze de acasă?” – sunt câteva sfaturi PwC.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă