23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCreşte riscul unei recesiuni și al crizei în anul 2020

Creşte riscul unei recesiuni și al crizei în anul 2020

Roubini, autorul teoriei aşa-zisei furtuni economice perfecte, a fost senior economist pentru afaceri internaționale la Consiliul Consilierilor Economici al Casei Albe, în timpul Administrației Clinton, apoi a lucrat pentru Fondul Monetar Internațional, Federal Reserve și Banca Mondială.

„Vara trecută, colegul meu Brunello Rosa și cu mine am identificat zece riscuri potențiale care ar putea declanșa o recesiune în SUA, dar și globală, în anul 2020. Nouă dintre riscuri sunt încă în joc astăzi”, spune Roubini.

Mulți factori implică Statele Unite, afirmă acesta. „Războaiele comerciale cu China și alte țări, împreună cu restricțiile privind migrația, investițiile străine directe și transferurile de tehnologie ar putea avea implicații profunde pentru lanțurile globale de aprovizionare, crescând amenințarea cu stagflaţia (încetinirea creșterii odată cu creșterea inflației)”, susţine Nouriel Roubini.

Iar riscul unei încetiniri a creșterii economice în SUA a devenit mai acut acum, când stimulul din legislația fiscală din anul 2017 și-a continuat cursul, afirmă economistul.

Între timp, atrage atenţia Roubini, piețele de acțiuni din SUA „au rămas friabile, de la primul nostru comentariu, şi există riscuri asociate creșterii noilor forme de datorie, inclusiv în multe piețe emergente, unde multe împrumuturi sunt denominate în valută străină”.

Având în vedere capacitatea tot mai redusă a băncilor centrale de a servi ca creditori de ultimă instanță, piețele financiare nelichide sunt vulnerabile la “accidentele flash”, precum și la alte perturbări, susţine expertul.

O astfel de perturbare ar putea veni de la președintele american Donald Trump, care ar putea fi tentat să creeze o criză de politică externă (după principiul “biciuiți câinele”) cu o țară ca Iranul. Aceasta l-ar putea susține, ca popularitate, în sondajele interne, dar ar şi putea declanșa un șoc petrolier, afirmă Nouriel Roubini.

Nouriel Roubini: “Şocurile de pe piețele din întreaga lume ar fi suficiente pentru a aduce o criză globală, indiferent de ceea ce fac băncile centrale majore. Odată cu tensiunile actuale, care deja micşorează încrederea consumatorilor şi a investitorilor în mediul de afaceri, consumatori și investitori, dar și odată cu încetinirea creșterii globale, escaladarea ulterioară ar lovi lumea cu o recesiune.”

Dincolo de situaţia din SUA, fragilitatea creșterii din China și din alte piețe emergente rămâne o preocupare, la fel ca și riscurile economice, financiare și politice din Europa. Mai rău, în economiile avansate, setul de instrumente de politici pentru a răspunde unei crize rămâne limitat, atenţionează Roubini.

Intervențiile monetare și fiscale și sistemele de sprijin din sectorul privat utilizate după criza financiară din anul 2008 pur și simplu nu mai pot fi desfășurate astăzi, în același scop, afirmă specialistul. „Al zecelea factor pe care l-am luat în considerare a fost politica ratei dobânzii Fed. După ratele de răspuns la stimulul fiscal prociclic al Administrației Trump, Fed a inversat cursul în luna ianuarie”, explică Nouriel Roubini.

Privind în perspectivă, adaugă Roubini, Fed și alte bănci centrale majore au mai multe șanse să reducă ratele pentru a gestiona șocurile diferite ale economiei globale. În timp ce războaiele comerciale și potențialele creșteri ale petrolului reprezintă un risc al ofertei, acestea amenință și cererea agregată și, prin urmare, creșterea consumului, deoarece tarifele și prețurile mai ridicate ale combustibilului reduc venitul disponibil.

Cu atâta incertitudine, companiile vor opta probabil să reducă cheltuielile de capital și investițiile. În aceste condiții, un șoc destul de grav ar putea declanșa o recesiune globală, chiar dacă băncile centrale vor răspunde rapid. La urma urmei, aminteşte expertul, în anii 2007 – 2009, Fed și alte bănci centrale au reacționat agresiv la șocurile care au declanșat criza financiară globală, dar nu au evitat marea recesiune.

Astăzi, spune Nouriel Roubini, Fed începe cu o rată a dobânzii de referință de 2,25% – 2,5%, comparativ cu 5,25% în luna septembrie a anului 2007. În Europa și Japonia, băncile centrale sunt deja în teritoriu negativ și se vor confrunta cu limite la cât mai mult sub zero pot merge.

Cu balanțele umflate din rundele succesive de relaxare cantitativă, băncile centrale s-ar confrunta cu constrângeri similare dacă ar reveni la achizițiile de active pe scară largă. În ceea ce privește sectorul fiscal, cele mai avansate economii au deficite chiar mai mari și mai multă datorie publică decât înaintea crizei financiare globale, lăsând puțin loc pentru cheltuieli de stimulare.

Pe de altă parte, planurile de salvare din sectorul financiar vor fi intolerabile în țările cu mișcări populiste, revolte și guverne aproape insolvabile.

Printre riscurile care ar putea declanșa o recesiune în anul 2020, mai susţine Roubini, războiul de comerţ şi tehnologie chino-american merită o atenție deosebită. Conflictul acesta ar putea evolua în mai multe moduri. Administrația Trump ar putea decide de exemplu să prelungească tarifele la exporturile chineze în valoare de 300 de miliarde de dolari care nu au fost încă afectate.

O altă posibilitate este interzicerea utilizării componentelor americane pentru Huawei și alte companii chineze, care ar putea declanșa un proces pe scară largă de deglobalizare, deoarece companiile se luptă pentru a-și asigura lanțurile de aprovizionare. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, China ar avea mai multe opțiuni de represalii împotriva SUA, cum ar fi închiderea pieței sale multinaționale pentru produse americane, precum cele ale Apple.

În cazul unui astfel de scenariu, șocurile de pe piețele din întreaga lume ar fi suficiente pentru a aduce o criză globală, indiferent de ceea ce fac băncile centrale majore. Odată cu tensiunile actuale, care deja micşorează încrederea consumatorilor şi a investitorilor în mediul de afaceri, consumatori și investitori, dar și odată cu încetinirea creșterii globale, escaladarea ulterioară ar lovi lumea cu o recesiune.

Și, având în vedere amploarea datoriei private și a celei publice, ar putea urma și o altă criză financiară, derivată din prima. Atât Trump, cât și președintele chinez Xi Jinping știu că este în interesul țărilor lor să evite o criză globală, astfel încât au un stimulent să găsească un compromis în următoarele câteva luni. Cu toate acestea, ambele părți continuă să jongleze cu retorica naționalistă.

Trump și Xi fiecare par să creadă că securitatea economică și națională pe termen lung a țării fiecăruia dintre cei doi poate depinde de faptul că nu se lasă intimidat în fața perspectivei unui nou război rece.

Este posibil ca Trump și Xi să se întâlnească pentru discuții în timpul summitului G20 din 28 – 29 iunie, de la Osaka. Dar chiar dacă aceștia sunt de acord să reînceapă negocierile, o înțelegere cuprinzătoare pentru a-și rezolva multe puncte de dispută ar fi o chestiune care ar necesita un drum lung.

Deoarece cele două părți se mişcă în continuare în logica izolaţionistă pe care au pornit, spațiul pentru compromisuri se micșorează, iar riscul unei recesiuni globale și al unei crize crește, susţine Nouriel Roubini.

Este bine să privim aceste afirmaţii ale economistului cu interes, dar cu prudenţă. În anii care au trecut, Roubini a prevestit de mai multe ori, cu diferite tipuri de argumente, iminenţa unei furtuni perfecte – adică a unei crize globale devastatoare, de proporţii fără precedent în istorie, iar aceasta nu s-a produs.

Dar poate că nu s-a produs tocmai pentru că el şi alţii ca el au prevestit-o, explicând care sunt factorii de risc, iar actorii din pieţe au reacţionat, salvgardând-o.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă