Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Creștere spectaculoasă a datoriei externe a României

Creștere spectaculoasă a datoriei externe a României

În primele cinci luni ale anului 2020 România a înregistrat o creștere a datoriei externe pe termen lung (+5,4%) dar și a datoriei pe termen scurt (+3,2%).

Petronel Tudor 0 comentarii

Banca Națională a României a centralizat datele economice și a constatat că în perioada ianuarie – mai 2020 datoria externă a României a ajuns la 110,89 miliarde euro, cu o creștere de 5,02 miliarde euro. Datoria externă a țării pe termen mediu a ajuns la 77,63 miliarde euro, iar cea pe termen scurt a fost la 31 mai de 33,266 miliarde euro.

Potrivit datelor BNR, în primele cinci luni ale anului 2020 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2,881 miliarde euro, comparativ cu 3,414 miliarde euro în perioada ianuarie-mai 2019. Balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 921 milioane euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 379 milioane euro, balanţa veniturilor primare a adus o contribuţie pozitivă de 513 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 562 milioane euro.

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au făcut ca investiţiile directe ale nerezidenţilor în România să aibă o valoare netă negativă de 338 milioane euro (comparativ cu o valoare netă pozitivă de 2,059 miliarde euro în perioada ianuarie – mai 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă negativă de 72 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 266 milioane euro.

Comentarii

loading...