Creșterea animalelor de fermă în cuști va fi interzisă în UE

Creșterea animalelor de fermă în cuști va fi interzisă în UE

Uniunea Europeană va interzice, în viitorul apropiat, creșterea animalelor și a păsărilor de fermă în cuști, ca urmare a presiunilor venite din partea cetățenilor și a organizațiilor de protecție din domeniu.

Marilena Dan 0 comentarii

La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană (CE) a înregistrat o nouă inițiativă a cetățenilor, numită „End The Cage Age“ („Sfârșitul erei cuștilor“), care urmărește să pună capăt celui mai îngrozitor simbol al agriculturii industriale – cuștile, scrie Olga Kikou, reprezentant al World Farming – EU.

Cuștile provoacă o suferință de neimaginat sutelor de milioane de animale de fermă, făcându-le viețile mizerabile, obligându-le să trăiască împreună în spații extrem de înghesuite, fără a se putea mișca liber. Aceste restricții duc la probleme grave de sănătate și bună-
stare pentru  animale.

Tratatele UE recunosc animalele ca fiind ființe simțitoare, capabile de suferință și de bucurie, și impun ca statele membre să țină seama pe deplin de cerințele de bunăstare a animalelor atunci când inițiază legi în domeniu.

„UE a interzis unele tipuri de cuști pentru anumite specii, însă în ultimii ani nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește legislația comunitară pe această temă. Practicile inumane de creștere a animalelor în cuști au rămas neschimbate. Împreună cu ceilalți șase membri ai Comitetului Cetățenilor din ECI, vom solicita CE să ia în considerare o nouă legislație care va duce la sfârșitul cuștilor în agricultura UE. Vrem ca acest lucru să se aplice pentru creșterea tuturor găinilor, puilor, iepurilor, porcilor, scroafelor, vițeilor, prepelițelor, rațelor și gâștelor din Europa. De asemenea, dorim să scoatem la iveală suferința pe care o trăiesc animalele care își petrec cea mai mare parte a vieții lor scurte în cuști. Vom informa publicul și factorii de decizie politică și vom iniția o mișcare a cetățenilor care resping practicile crude din agricultură, care vin din trecut“, a declarat dr. Olga Kikou, citată de EurActiv.com.

Inițiativa „End The Cage Age“ a fost lansată în Parlamentul European pe 25 septembrie a.c., însoțită de o expoziție. Vor urma evenimente în  statele membre UE pe întreaga perioadă de colectare a semnăturilor pentru susținerea acesteia, respectiv un an.   

Citește totul despre:

#ue #lege #animale #custi

Comentarii

loading...