Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Creşterea în industrie a dispărut aproape în întregime, în luna august

Creşterea în industrie a dispărut aproape în întregime, în luna august

Creşterea în industrie s-a apropiat de zero, în luna august, iar activitatea a atins nivelul cel mai slab din ultimele 7 luni, mai precis din februarie până astăzi, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA Facultatea de Management.

Rl online 0 comentarii

"Creşterea a dispărut aproape în întregime. Nouă din unsprezece indicatori măsuraţi de Barometru au înregistrat scăderi sau se află în contracţie. Speranţele managerilor se topesc. Aşteptările lor pentru următoarele şase luni au ajuns la nivelul cel mai redus din ultimii doi ani. Pentru moment, datele nu oferă nici un indiciu care ar putea sugera o redresare semnificativă a activităţii pe termen scurt", susţin autorii cercetării, dată luni publicităţii.

Volumul producţiei rămâne pozitiv, dar indicatorul a coborât la 51 de puncte faţă de 56 în iulie şi se află acum lipit de pragul dintre creştere şi contracţie. Stocurile s-au menţinut în luna august la 47 de puncte, ca în iulie. Nivelul stocurilor se află în contracţie cvasi permanentă pentru că producţia e redusă, cererea fluctuează, iar firmele evită cât mai mult costurile cu stocarea de mărfuri şi materii prime.

În ceea ce priveşte cererea, comenzile noi au 'căzut' în teritoriu negativ, la 49 puncte faţă de 52 în iulie. Scăderea creează vulnerabilitate pentru că ameninţă producţia din lunile care urmează şi erodează încrederea managerilor în afacere. Când scăderea cererii devine periculoasă, întrebarea cea mai importantă pentru firme este dacă au un răspuns rapid care poate contracara declinul, spun autorii cercetării.

Comenzile pentru export s-au contractat de la 54 la 47 de puncte, mai mult decât comenzile interne. În ultimele 12 luni este prima dată când cererea pentru export cade în zona negativă. Datele istorice ale Barometrului arată că, de obicei, contracţia cererii pentru export este episodică şi nu durează mai mult de două luni, ceea ce înseamnă că schimbările de conjunctură externă nu par să pericliteze exportatorii în mod durabil, iar exportul rămâne un motor rezilient al industriei româneşti.

Importurile de materii prime au continuat să scadă, de la 60 în iunie la 54 în iulie şi 51 în august, evident în contextul reducerii activităţii din ultimele trei luni.

Numărul de angajaţi s-a contractat de la 50 puncte în mai, la 47 în august, atingând nivelul cel mai redus din ianuarie 2017 până în prezent. Deşi piaţa muncii nu este foarte flexibilă, numărul angajaţilor din industrie răspunde sensibil la schimbările nivelului de activitate, mai ales când schimbările sunt negative.

Costurile de producţie sunt destul de volatile dar fluctuează în interiorul unui interval strâns între 66 şi 70 de puncte în zona de expansiune. Cu alte cuvinte, costurile se menţin la un nivel ridicat, cu mici urcări şi coborâri în funcţie de nivelul activităţii şi de preţurile la energie şi materii prime. În august, costurile se aflau la 67 de puncte faţă de 66 în iulie.

Preţurile încasate de firme pentru produse proprii au mai urcat cu un punct faţă de iulie, de la 57 la 58. Totuşi, valoarea indicatorului se află sub media ultimelor 7 luni, ceea ce înseamnă că firmele practică o politică de preţuri mai degrabă reţinută decât expansivă.

Indexul de optimism al managerilor a scăzut de la 59 la 56 de puncte şi se află acum cu 5 puncte sub media istorică. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

Barometrul este realizat lunar, pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu mai mult de nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19 - 20 septembrie 2018.

Comentarii

loading...