20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieCum ar putea atenua Guvernul ravagiile măririi pensiilor

Cum ar putea atenua Guvernul ravagiile măririi pensiilor

Unicredit se aşteaptă la încetinirea creşterii economice la 2,3%, anul acesta, faţă de 3,9% anul trecut, „din cauza unui impuls fiscal negativ, cererii externe slabe şi creșterii mai scăzute a veniturilor”, în timp ce „investiile finanțate de UE, extinderea 5G și imobiliarele vor susține creșterea”.

Interesant e felul în care titrează analiştii Unicredit: „Controlul daunelor (trad. rom. damage control). Măsuri necesare pentru soluţionarea riscurilor judiciare şi fiscale”.

„Guvernul liberal se confruntă cu o agendă legislativă și economică descurajantă.” Unicredit România

Urmează o analiză a situaţiei politice, cu implicaţia ei principală: „Deficitul bugetar ar putea rămâne peste 4% din PIB în 2020 – 2021, din cauza creșterilor de pensii și a altor măsuri populiste”, iar „S&P ar putea downgrada România până la sfârșitul anului 2020”.

Pe de altă parte, guvernul liberal „se confruntă cu o agendă legislativă și economică descurajantă”, încercând să ţină deficitul bugetar la 3,6% din PIB.

Punctul de plecare e unul slab – un deficit bugetar structural de aproximativ 4,5% din PIB, în 2019, plus o creștere masivă de 40% a pensiilor, începând cu 1 septembrie 2020.

 

Salt peste majorarea din septembrie?

Indiferent dacă alegerile sunt organizate anticipat sau la termen, consideră Unicredit, „Guvernul ar putea înlocui majorarea punctului de pensie cu 40% cu majorarea de pensii planificată pentru 2021”.

Această informaţie nouă e detaliată: „Pensiile s-ar mări cu 0% – 30%, ritmurile de creștere avansând odată cu perioada de la pensionare. Această creștere ar reduce costul măririi pensiilor cu 0,5% – 0,7% din PIB, comparativ cu creșterea totală de 40%”.

O asemenea posibilitate nu a fost discutată public încă. Ce ştim în prezent este că punctul de pensie ar creşte de la 1 septembrie cu 40%, iar în 2021 se mai majorează cu 5,3%, ajungând la 1.875 de lei, faţă de precedenta cotă, de după majorarea de la începutul lunii septembrie.

„Dacă deficitele bugetare rămân apropiate de 4% din PIB, datoria publică ar putea fi doar în interiorul a 40% din PIB, în 2021”, mai afirmă Unicredit România.

Cele mai citite

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă