13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieCum distruge birocrația europeană industria României

Cum distruge birocrația europeană industria României

Bugetul aprobat inițial în aprilie indica un profit estimat de 70 de milioane de lei, adică 15 milioane de euro.

Rezultatul previzionat acum de minerii din Oltenia este cu atât mai tragic cu cât ar veni după un 2017 bun, chiar foarte bun pentru CEO, grupul de termocentrale realizând un beneficiu net de circa 180 de milioane de lei, adică 40 de milioane de euro. Mai mult, la jumătatea acestui an, CEO înregistrase deja un profit net de 100 de milioane de lei, adică 22 de milioane de euro.

Potrivit bugetului rectificat pe 2018, Complexul Oltenia preconizează venituri totale de 4,2 miliarde lei și cheltuieli totale de 5,2 miliarde de lei. Cel mai mult apare la capitolul Alte cheltuieli – 2,2 miliarde lei, urmat de capitolul Bunuri și servicii – 1,8 miliarde lei – și Cheltuieli cu personalul – 0,94 miliarde lei.

L-am întrebat pe directorul CEO, Sorin Boza, de unde această pierdere prognozată de 220 de milioane de euro în 2018. Acesta dă vina pe obligația de achiziție de certificate de emisie CO2, așa-numitele drepturi de poluare. „Când am făcut bugetul pe 2018, am luat în calcul proiecția oficială de preț, de început de an, a Comisiei Europene în ceea ce privește certificatele CO2. Adică 8,5 euro pe certificat. Au ajuns în vară la 25 de euro, iar acum oscilează între 20 și 25 de euro. Cumpărăm 13,5 milioane de certificate pe an. Puteți face calculele cât ne costă pe noi în plus față de ce previzionam. Vorbim de 200 de milioane de euro, adică pierderea estimată acum. Cele 2,2 miliarde lei (500 de milioane de euro – n.r.) Alte cheltuieli de exploatare la asta se referă”, precizează Boza. Costurile cu poluarea, 2,2 miliarde lei, reprezintă 37% din cifra de afaceri a societății, ceea ce, potrivit directorului CEO, face ca „nici Papa Benedict să nu aibă putere la așa ceva”.

Nu este pericol de faliment la CEO, din pricina costurilor cu poluarea, „poate” nici de insolvență, pentru că societatea nu are datorii la terți și stat, iar prețurile de vânzare ale energiei de pe bursă sunt bune. „Avem un cost de producție, exceptând cheltuiala cu poluarea, de 170 de lei/MWh, iar prețul de piață este 330-340 lei/MWh. Am vândut deja, pentru anul următor, la acest preț”, mai arată oficialul.

 

Ce șanse mai sunt

Totuși, Oltenia nu poate rezista prea mult cu aceste costuri de poluare, având în vedere la ce valori a ajuns CO2 și fără a avea semnale că trand-ul de preț are șanse să se inverseze. Boza identifică două soluții: una se referă la un potențial accept al UE ca Guvernul României să poată institui scheme directe de sprijin. Un memorandum depus de CEO la Guvern, în septembrie, a fost aprobat de Executiv. Este însă doar primul pas, cel mai simplu, din rezolvarea problemei. Acum, memorandumul trebuie acceptat și de Comisia Europeană, iar un atare rezultat ar putea veni în urma unei analize de un an, fără a mai discuta că răspunsul ar putea fi negativ.

O a doua soluție ar fi ca Guvernul, printr-o decizie politică, să hotărască că trebuie să sprijine cărbunele, printr-o măsură similară celei care a instituit mecanismul de sprijin pentru industria regenerabilă prin „certificatele verzi” introduse în factura la curent pentru toți consumatorii. O măsură similară ar putea fi asumată de Executiv pentru producătorii de cărbune, spune Boza (care este totuși sceptic că se va implementa), dat fiind că Strategia Energetică a României declară că lignitul și huila sunt strategice, de neînlocuit, cel puțin până în 2035. Practic, ca toți consumatorii de energie din România să plătească ceva în plus la factură pentru ca CEO să reziste.

Centralele CEO produc energie electrică pe lignit şi, pentru a putea funcţiona, compania, potrivit normelor europene în domeniu, trebuie să cumpere aceste certificate de emisie CO2.

Certificatele s-au tot scumpit în acest an pentru că preţul mai mare al gazelor naturale din ultima vreme a făcut mai puţin rentabilă producţia de electricitate în centralele pe gaz din Europa, iar în aceste condiţii energia produsă în centralele pe cărbune devine mai avantajoasă. Or, aceste centrale, pentru a livra energie, trebuie să cumpere aceste certificate, ceea ce a dus la o cerere mai mare care a urcat preţurile. Nu este obligatoriu ca această situație să se mențină și în 2019, dar este o certitudine că normele de mediu pentru termo pe cărbune sunt din ce în ce mai drastice în Europa.   

Cele mai citite

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Preliminarii EURO U21. Naționala de tineret, victorie in extremis în Armenia

Selecționata Under 21 a României s-a impus cu 1-0 pe terenul Armeniei, grație unui gol marcat în minutul 90, și continuă cursa de calificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă