25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăEconomieCum ne descurcăm în schimbările generate de epidemie

Cum ne descurcăm în schimbările generate de epidemie

Companiile ce nu intră sub incidența reglementărilor generate de situația de urgență, dar sunt afectate indirect, pot apela între altele la restructurarea datoriilor, eșalonarea lor sau amânarea plății taxelor.

În România, OUG adoptată de Executiv prevede posibilitatea amânării ratelor la bancă până la nouă luni a fost recent publicată în Monitorul Oficial. Românii pot depune la bancă solicitare pentru amânarea ratelor în următoarele 45 de zile, adică până la jumătatea lunii mai.

O altă OUG stabileşte condiţiile în care statul asigură plata şomajului tehnic în care îşi trimit companiile angajaţii. Beneficiază salariații angajatorilor ce reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial, ca urmare a efectelor epidemiei, pe perioada stării de urgență.

„Cele mai frecvente situații ce pot pune în dificultate contribuabilii sunt potențialele controale ale autorităților.” Andreea Artenie Reff & Asociații

„Cele mai frecvente situații ce pot pune în dificultate contribuabilii sunt potențialele controale ale autorităților”, arată Andreea Artenie de la casa de avocatură Reff & Asociații.

Este vorba despre DSP, Poliție, ITM sau alte autorități cu competențe suplimentare, atribuite în contextul COVID-19. Logic, controalele acestea au fost începute în scopul verificării gradului de conformare la reglementările nou adoptate.

Totodată, pot apărea dispute generate de pagube înregistrate de companii sau de persoanele fizice, prin natura măsurilor adoptate de state, dacă acestea încalcă garanțiile constituționale și/sau prevederile legale interne sau internaționale.

 

Impact bancar

Obținerea și utilizarea certificatelor de forță majoră și a avizelor de stare de urgență pot genera dispute între solicitant și organele emitente, dar și între partenerii de afaceri.

În România, spune Andreea Artenie, se recomandă o atenție sporită asupra noilor măsuri cu impact în domeniul bancar, adoptate prin OUG amintită anterior, privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Prevederile OUG necesită o analiză aprofundată și o implementare corectă.

Cele mai citite

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă