4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieCum poţi face în aşa fel încât să scapi de pacostea TVA...

Cum poţi face în aşa fel încât să scapi de pacostea TVA defalcată

Sunt spusele lui Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF). „Din câte ştim, există un număr de scrisori, o corespondenţă între Comisia Europeană şi autorităţile din România, prin care Comisia a cerut o serie întreagă de detalii. Se pare că, la cum înţeleg ei lucrurile, n-ar fi tocmai în regulă sistemul pe care îl avem. Aşteptăm să facă ceva concret, să declanşeze un infringement sau să facă ceva în acest sens“, a afirmat Manolescu, conform Agerpres.

Nu a fost făcută o analiză la nivelul autorităţilor pentru a se vedea care au fost beneficiile sistemului. „Personal, nu am auzit pe nimeni care să fi avut ceva de câştigat. De pierdut, am auzit, dar de ceva bun, nu“, spune reprezentantul CCF.

„Cineva trebuie să forţeze o abrogare, iar în această situaţie Comisia este singura care poate să o facă, într-un context în care în continuare majoritatea parlamentară este aceeaşi şi nu cred că o decizie de abrogare ar putea veni din partea Guvernului“, a adăugat Manolescu.

De la 1 martie anul acesta, plata defalcată a TVA – aşa-numitul split TVA – pentru firmele care sunt în insolvenţă şi pentru cele care au datorii la plata TVA, într-un anumit plafon, este obligatorie.

Un soft foarte costisitor

Care a fost efectul split TVA în aceste şapte luni de la introducere? Mediatorul Luminiţa Floroiu Hosu spune că plata defalcată a TVA este „o măsură fiscală ce împiedică societăţile să-şi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii. Nu asigură pentru contribuabili respectarea normelor fiscale, adică ceea ce înseamnă, din punct de vedere al Codului Fiscal, exigibilitatea TVA şi factorul generator al TVA, atunci când se deduce TVA la facturi“.

Societăţile sunt obligate să asimileze un soft foarte costisitor. În acelaşi timp, este şi foarte dificil de gestionat contabilitatea acestor tipuri de societăţi.

„Măsura aceasta fiscală încalcă regulile de bază ale Codului Fiscal. Societăţile, când îşi calculează TVA deductibilă, nu pot avea în vedere că mai sunt operaţiuni impozabile care au o deductibilitate limitată. Split TVA nu face această deosebire şi societăţile pot întâmpina dificultăţi în abordare“, susţine Luminiţa Floroiu Hosu.

„Split TVA, după părerea mea, este o măsură care creează probleme, şi nu o uşurinţă în ţinerea evidenţei contabile şi a taxelor de plată“, spune expertul.

Operaţiuni financiar-contabile complicate şi greoaie

Ce se întâmplă între o societate comercială care vinde şi este în split TVA şi o alta, care achiziţionează şi nu este în această situaţie? „Cel care face achiziţia şi nu este în regim de split TVA trebuie să plătească TVA într-un cont separat, ceea ce înseamnă o pierdere de timp“, a spus Luminiţa Floroiu Hosu pentru „România liberă“.

„Să stai să deschizi cont şi să faci plăţi separate este contraproductiv… Şi modul de calcul, când faci decontul TVA, este foarte dificil“, explică Floroiu Hosu.

Sunt operaţiuni cu deductibilitate limitată – a detaliat mediatorul, explicând că „TVA nu se deduce integral la mai multe categorii de tranzacţii, precum leasing-ul de maşini sau achiziţiile de mijloace fixe. Este posibil să trebuiască să-ţi deschizi un al treilea cont pentru TVA când apare problema exigibilităţii TVA“.

Cei care folosesc plata defalcată pierd clienţi

Nu cumva plătitorul, purtător de TVA, dacă nu este în split şi dacă are de ales între două firme, una aflată în split TVA, alta fără, o alege pe cea care nu e în procedura de plată defalcată? „Cauţi ceva mai comod, evident, aceasta este tendinţa. Să-ţi deschizi trei conturi analitice de TVA, ca să poţi să calculezi cât este TVA deductibilă şi cât este TVA de plată la sfârşit de lună, este mai dificil“, afirmă Luminiţa Floroiu Hosu.

Aşadar, firmele care sunt obligate să facă plata defalcată a TVA sunt dezavantajate faţă de celelalte, iar afacerile acestora merg mai prost pentru că pierd clienţi? „Sunt dezavantajate. Ai tendinţa să nu lucrezi cu societăţile în split, vrei să nu se complice situaţia ta fiscală“, susţine Floroiu Hosu.

Încercarea de separare, arată expertul, „reprezintă un impediment pentru întreaga activitate economică. Atunci când discuţi despre o factură şi o plată la o factură, tu discuţi despre toţi banii. Separarea TVA din aceşti bani creează probleme“.

Ceaţă fiscală

„Dacă tu, ca societate, îţi separi contul de TVA de venitul impozabil, în momentul în care discuţi despre o factură şi despre o plată la o factură, discuţi despre valoarea integrală a facturii, inclusiv despre TVA, nu separi venitul de TVA, ca să se ajungă la aceste transferuri care nu duc nicăieri“, afirmă Luminiţa Floroiu Hosu.

Fiscal vorbind, TVA de plată a unei societăţi comerciale se calculează ca diferenţă între TVA colectată şi TVA deductibilă. „În momentul în care legislaţia nu mai spune acest lucru – ca această TVA să fie transferată de la o factură la alta –societatea comercială nu mai are o rigurozitate a calculului TVA. Managerul nu mai ştie exact cât are de dedus şi cât are de plată. Financiar vorbind, pentru ca o societate să funcţioneze managerul trebuie să ştie exact cât are de plată“, explică expertul.

Mai bine să nu fii plătitor de TVA

Ar fi mai avantajos, atunci, să-ţi faci mai multe centre de profit până în 3 miliarde lei (cât este cifra de afaceri maximă de la care o firmă devine plătitoare de TVA), ca să nu fii purtător de TVA şi să-ţi simplifici existenţa, lucrând cu contractorii pe firmele lor destinate neplătitorilor de TVA.

Să luăm, de exemplu, o reţea de restaurante care are şi operaţiuni de catering şi livrare la domiciliu. Ca să scape de TVA, compania poate să-şi desfacă activitatea pe firme mai mici, cu rol de centre de profit, neplătitoare de TVA.

Este o metodă de business ce se practică peste tot în lume, ca să-ţi optimizezi profitul şi cifra de personal. Dacă o firmă în split TVA alege această soluţie, Fiscul o poate sancţiona? „Nu reprezintă o metodă de evaziune fiscală. Fiscul nu poate face nimic. A fost voinţa afaceristului, este treaba lui cum îşi face business-ul, a fost alegerea lui“, explică pentru „România liberă“ mediatorul Luminiţa Floroiu Hosu.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă