15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieDaea îi contazice pe arabi: „Pământul din România n-are cum să dispară”

Daea îi contazice pe arabi: „Pământul din România n-are cum să dispară”

Lucerna de pe pământ poate să meargă oriunde fermierul își găsește un debușeu pentru valorificare și are un câștig. Deci, produsle circulă liber, însă pământul este aici, al României”, a declarat Petre Daea.
 
Insula Mare a Brăilei va deveni cea mai mare fermă de lucernă din lume. Tranzacţia prin care compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite va deveni proprietara Agricost – administratorul exploataţiei – va fi semnată în următoarele zile.
Sursele citate au precizat că o parte din managementul local al companiei va fi păstrat.
 
Creşterea animalelor este o activitate intensă în Emirate, iar cele 3-4 recolte de lucernă pe an ce pot fi obţinute în IMB vor alimenta fermele arabilor.
 
Conform unor surse citate de Ziarul Financiar la sfârşitul lunii martie, valoarea tranzacţiei s-ar ridica la peste 200 de milioane de euro.
 
Agricost este cea mai mare fermă de cereale din România şi operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei. Terenul este arendat de la Agenţia Domeniilor Statului, în conformitate cu contractul de concesiune nr. 9 din 3 august 2012, potrivit datelor transmise anterior de companie.
 
Al Dahra face parte din holdingul Al Ain, fondat de Alteţa Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură – cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii, de hrană pentru animale şi de alimente pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume. 

″În ultimii ani au renunţat la culturile de răpiță şi au pus lucernă, la cererea arabilor. Este cea mai mare exploataţie agricolă din Europa”, a spus Traian Cișmaș, director Direcția Agricolă Brăila.

Între arabi şi firma românească încă se poartă negocieri. Odată ce vor parafa tranzacţia, străinii din Emirate vor plăti la Agenţia Domeniile Statului o sumă pentru arendare. Acum, taxa este echivantul în lei a 600 de kilograme de grâu pe hectarul de teren agricol.

“Nu ne-a parvenit niciun document legat de Insula Mare a Brăilei, că ar dori să vândă, că schimbă acţionariatul, că schimbă asociaţii, absolut niciun document nu ne-a venit la registratură. Am auzit şi eu pe piaţa diferite zvonuri”, spune Cătălin Bologa, director general ADS.

Firma care lucrează pământul din Insula Mare a Brăilei este controlată de omul de afaceri Constantin Duluţe.

Afacerea, evaluată acum doi ani la aproape 90 de milioane de euro, a fost preluată de la Culiță Tărâță.

Într un reportaj în emisiunea România te iubesc, Duluțe vorbea despre valoarea pământului.

“Este un bun care nu ia foc, nu ţi-l fură, îţi produce în fiecare an şi îţi dă o singuranță şi viitorul trebuie să mâncăm. Populaţia creşte şi trebuie să găsim soluţii să creştem producţia pe suprafaţa pe care o avem. Şi eu zic că pământul e cea mai bună investiție”, spunea omul de afaceri Constantin Duluțe.

Interesul arabilor pentru a dezvolta afaceri la noi a crescut în ultima vreme. Delegaţi de rang înalt din Emiratele Arabe au avut întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, şeful PSD, Liviu Dragnea, şi ministrul de externe Theodor Melescanu.

“Intre statul Emiratelor şi România exista o relaţie istorică, această relaţie poate fi considerată un model de urmat. Dorim să ridicăm relaţia bilaterală la un nivel superior”, a declarat Sultan Al Jaber, ministrul pentru Afaceri Economice al EAU.

Firma care poartă negocieri pentru a lucra pământului din Insula Mare a Brăilei a fost fondată de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, actualul emir al Abu Dhabi şi primar al regiunii.

 

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă