15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieDaea: Să dăm peştele românilor, nu să băgăm în guşa cormoranului!”

Daea: Să dăm peştele românilor, nu să băgăm în guşa cormoranului!”

“Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii”, susţine ministrul demis al Agriculturii. Ar fi vorba, conform acestuia, despre „peste 20.000 t – 30.000 t, în funcţie de efectiv”, care “a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni”.

Petre Daea crede că soluţia este „reducerea efectivelor de păsări, astfel ca echilibrul să fie respectat. E păcat să lăsăm la voia întâmplării această situaţie, iar piscicultorii să înregistreze pagube, care îi conduc la falimente cu implicaţii şi economice şi sociale”.

Demnitarul a anunţat că 23 de ţări din UE au cerut cel puţin de două ori derogări, în aşa fel încât să reducă efectivele de păsări ihtiofage, pentru a da curs unui culoar de producţie atât de important, precum producţia piscicolă.

“Este de ajuns, de cele mai multe ori, să fie speriată o colonie cu ajutorul artificiilor, metodă folosită cu succes în Israel.” Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice din România

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice, Ovidiu Bufnilă, a arătat că România se confruntă cu o situaţie gravă, pentru că piscicultorii au o problemă cu păsările ihtiofage, dar nu e uşor ca o pasăre să fie scoasă de pe lista celor ce nu se vânează.

El a subliniat că vânătoarea nu e o soluţie. Există şi metode non-violente pentru combaterea păsărilor ihtiofage.

“Cel mai bine este să se discute între ornitologi şi piscicultori. Conform tuturor studiilor care s-au făcut în Europa, şi nu numai, vânătoarea nu este o soluţie”, susţine Daea. Astfel, „de fiecare dată când aceste păsări, cormoranii mari, sunt împuşcate, nu se vede acest lucru decât pe termen foarte, foarte scurt, în producţia de peşte de la o pescărie din România”.

 

Cormorani speriaţi cu artificii?

Aceasta înseamnă că vânătoarea nu este o soluţie, dar există altele, care nici măcar nu sunt violente. “Este de ajuns, de cele mai multe ori, să fie speriată o colonie cu ajutorul artificiilor, metodă folosită cu succes în Israel”, a subliniat Bufnilă.

Cifrele referitoare la efectivul de cormorani diferă semnificativ în funcţie de cine le prezintă. În timp ce Ovidiu Bufnilă a citat evidenţe ale Guvernului României, care arată că în România sunt cam 60.000 de cormorani, Petre Daea a arătat că o cifră relativă ar fi undeva la peste 100.000 de păsări.

Cele mai citite

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă