13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieDăianu: Starea finanțelor publice este tare complicată acum

Dăianu: Starea finanțelor publice este tare complicată acum

Fără a fi un paradis fiscal, precum Irlanda, Romania a ajuns penultima în UE ca nivel al veniturilor fiscale, spune Dăianu. Acestea „au mers în jos, prin omisiune și comisiune”, detaliază expertul.

Prin omisiune, afirmă Daniel Dăianu, întrucât “s-a neglijat nevoia de a spori transparența, gradul de conformare la plăți, astfel încât să se colecteze mai mult. Nu numai că s-a renunțat în mod inexplicabil la o reformă serioasă a ANAF, dar nu au existat preocupări sistematice de creștere a colectării”.

Dăianu aminteşte că, în timp ce s-a acceptat o scădere a veniturilor fiscale, numai parțial compensată de absorbția de fonduri europene, “au crescut presiunile pe buget, prin creșterea veniturilor/salariilor. De aici, a rezultat un spațiu fiscal tot mai mic” şi “încordarea teribilă a bugetului public”.

„Au crescut presiunile pe buget, prin creșterea veniturilor/salariilor. De aici, a rezultat un spațiu fiscal tot mai mic.” Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal

Ce urmează? „O creștere de venituri (salarii) era inevitabilă, pentru a atenua emigrația. Dar o asemenea politică, dacă nu e însoțită de grija pentru creșterea veniturilor fiscale, primejduiește echilibrele macroeconomice”, afirmă preşedintele Consiliului Fiscal.

În ultimii ani, deficitul bugetar nu a trecut de 3% din PIB, cel structural fiind ceva mai mare, dar „aceasta s-a realizat printr-o amputare severă a cheltuielilor cu investiții publice”, care „au ajuns în 2018 la 2,6% din PIB”, spune specialistul.

 

Situaţie delicată

Acum, România este într-o situaţie destul de delicată. Daniel Dăianu susţine că „este un mare semn de întrebare dacă se poate continua cu acest pattern de ajustare a structurii cheltuielilor pentru respectarea nivelului de 3%; fiindcă suntem la un prag de suferință pentru economie”.

Expertul repetă ceea ce alţi experţi au subliniat în ultimii aproape trei ani: noua lege a pensiilor ar avea un impact mai mult decât sever asupra bugetului public, iar “aplicarea ei ar însemna plusuri de 0,7% din PIB, în anul 2020, 2,7% din PIB, în anul 2021, și 3,7% din PIB, în anul 2022”. Exact semnalul de alarmă tras pentru Rl, de predecesorul său de la Consiliul Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă