9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieDaniel Dăianu, contre cu Teodorovici: "Precedenţii miniştrii de finanţe NU au fost...

Daniel Dăianu, contre cu Teodorovici: “Precedenţii miniştrii de finanţe NU au fost contabili”

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, au avut miercuri un schimb de replici, printre dispute fiind şi statutul investiţiilor realizate în parteneriat public privat (PPP) şi dacă acestea necesită sau nu garanţii de stat sau înseamnă asumarea riscului de către investitorul privat.

“Sincer eu am avut rezerve dacă să vin la acest eveniment la insistenţa organizatorilor şi la un gând că o ţară nu poate să stea în loc şi nu stă în loc de runde de alegeri. Şi am avut rezerve pentru că propaganda este inevitabilă. Aşteptările dumneavoastră sunt legate de cifre foarte concrete, de proiecte concrete. Eu zic că nu vorbesc de pe munte de sus şi nu am legătură cu realitatea, însă o să am o altă perspectivă şi una care ţine cont iar de o stare a economiei generale foarte greu de dezavuat. Vă spun şi consider că nu este firească afirmaţia făcută de domnul Eugen Teodorovici că precedenţii miniştrii de finanţe au fost contabili. Eu vă rog, aceasta este opinia dumneavoastră, faceţi ce vreţi, dar această manieră de a vorbi eu zic că nu vă onorează”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, la conferinţa “Upgrade România: Soluţii pentru finanţarea marilor proiecte de investiţii ale României”.

Anterior, ministrul Finanţelor a afirmat că bugetul pe anul viitor nu se închide “fără tăieri în cazul în care va veni Opoziţia, adică aceşti netoţi ai zonei economice”.

Daniel Dăianu a susţinut în cadrul prezentării că investiţiile majore cer timpi de realizare lungi şi au nevoie de resurse importante şi programare bugetară multianuală. El a menţionat că sectorul privat poate finanţa proiecte de infrastructură, dar cere garanţii de la stat.

“Bugetul public avizat prin investiţii publice în infrastructură eu nu spun că este o fantezie, dar nu îţi asigură infrastructura de bază. Infrastructura de bază se construieşte prin resurse publice, iar resursele publice înseamnă buget. PPP-urile atât de mult comentate reclamă tot garanţii de stat. Deci afectează datoria publică. Nu există investitor privat care să nu ceară garanţii, într-o formă sau alta. Sectorul privat poate dezvolta proiecte de infrastructură, dar cere sprijin de la stat”, a subliniat Dăianu.

Pe tot parcursul prezentării, preşedintele Consiliului Fiscal a fost întrerupt de comentariile şefului de la Finanţe. “Mă lăsaţi să vorbesc? Puteţi să comentaţi. Bine, bine! Domnule Teodorovici vă rog foarte mult să respectaţi oamenii. Puteţi să aveţi replică după aceea. (…) Vă rog frumos să vă abţineţi. Puteţi să notaţi. (…). Aşa cum ştiţi să jigniţi, vă rog frumos să vă abţineţi! Aţi jignit oamenii în general. Domnule Teodorovici vă rog să tăceţi din gură acum. Există un cod de conduită..”, a replicat Daniel Dăianu, în timp ce ministrul Finanţelor încerca să îi explice că PPP presupune asumarea riscului de către investitor.

Ulterior, Eugen Teodorovici a explicat faptul că parteneriatul public privat presupune asumarea riscului de către investitor.

“PPP-uri cu garanţii de stat. Domnule Dăianu, PPP curat este transferul riscului în braţele investitorului. Nu este? Eu zic că este. Totuşi, în această ţară de prin 2004, dacă îmi aduc bine aminte decembrie, şi mai departe în 2005 am fost cel care a adus cadrul legislativ”, a spus Eugen Teodorovici.

Cele mai citite

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Claudiu Târziu (AUR): „Aberant, un elev român este amendat pentru patriotism!”

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se declară revoltat de cazul unui elev de liceu din...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă