20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieDaniel Dăianu explică efectul lockdown sau shutdown

Daniel Dăianu explică efectul lockdown sau shutdown

„Există ceva aparte în ce ni se întâmplă acum”, spune Daniel Dăianu. El consideră că acest ceva aparte „trebuie judecat nu numai printr-o citire economică a relaţiei între cerere şi ofertă”, cum au fost interpretate în Marea Depresiune din 1929 – 1933 şi Marea Recesiune de acum un deceniu.

Dăianu crede că „se remarcă în mod insuficient ceea ce poate fi numit efectul shutdown”/lockdown (lacătul pe uşă)”.

Efortul de încetinire a răspândirii pandemiei, spune expertul, „obligă la închidere parţială sau totală de activităţi economice, la izolarea oamenilor”.

Este, explică preşedintele Consiliului Fiscal, „ca şi cum se pune lacătul pe uşă, se închide o mare parte din activitatea economică şi socială”.

„Efectul shutdown e mai sever nu poate fi contracarat cu injecţii de lichiditate făcute de bănci centrale. De aceea, o cădere de activitate economică nu poate fi evitată.” Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal

Poţi asemăna acest efect, observă Daniel Dăianu, cu un “sudden stop” (trad. rom.: oprire subită), pe pieţele financiare, când nu mai există lichiditate sau când se manifestă “capcana lichidităţii”.

„Dar efectul shutdown e mai sever, întrucât nu poate fi contracarat cu injecţii de lichiditate făcute de bănci centrale. De aceea, o cădere de activitate economică nu poate fi evitată”, explică Dăianu.

Logica luptei contra Covid-19, afirmă expertul, „intră în coliziune cu logica desfăşurării activităţii economice, care înseamnă mişcarea factorilor de producţie (şi a forţei de muncă), specializare internă şi internaţională, lanţuri de producţie neîntrerupte”.

 

Pace stranie

Astfel, „turaţia economiilor se reduce drastic, şocul fiind de altă natură decât unul indus de scăderea cererii sau de un şoc de ofertă, precum o creştere brutală a preţului barilului de ţiţei (ce a provocat stagflaţie, scădere de activitate economică şi inflaţie mare, acum decenii), sau o recoltă agricolă dezastruoasă”.

E o pace stranie. „Este că la război (Kriegswirtchaft/war economy), în sensul că se intră într-un alt regim de funcţionare a economiilor”, subliniază preşedintele Consiliului Fiscal.

Astfel, pandemia induce o scădere majoră de activitate economică, prin efectul shutdown. De aceea, recesiunea e inevitabilă.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă