10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieDatornicii primesc o gură de oxigen: executările silite au intrat în vacanța...

Datornicii primesc o gură de oxigen: executările silite au intrat în vacanța de vară

Deputații au hotărât miercuri să prelungească perioada în care se suspendă executările silite pe teritoriul României. Parlamentarii au introdus un nou articol în textul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 48 din 9 aprilie 2020 prin care stabilesc un nou termen până la care executările silite sunt stopate.

Acest lucru va da o gură de oxigen românilor amenințați cu executările silite într-o perioadă în care veniturile multora dintre ei nu le-a permis să-și onoreze obligațiile fiscale. Excepție fac cauzele în care este vorba de hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală. Amânarea executărilor silite va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a legii promulgată de președintele României. 304 deputați au votat favorabil, unul singur s-a abținut și nu s-a înregistrat niciun vot negativ.

Primele executări silite, abia după 1 septembrie

„Se suspendă toate măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă până la data de 1 septembrie 2020.”, sună noul articol introdus de parlamentari în Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban.

Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei.

Persoanele aflate în situația de a fi executate silit nu trebuie să depună vreun document instituției care a declanșat procedura, executările silite se amână automat până la data de 1 septembrie 2020. „Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate.”, au votat deputații.

Inițiatori: „Amânarea executării silite evită falimentul comercianților”

Inițiatorii amânării executărilor silite până în toamnă susțin că măsura vine în sprijinul micilor afaceri din domeniile cele mai afectate de pandemia de coronavirus. „Consecința menținerii unei astfel de măsuri în forma adoptată nu conduce decât la falimentul comercianților, eliminând orice șansă creditorului bugetar de a mai încasa în viitor vreo sumă din creanțele bugetare deținute.”

Cele trei luni de respiro vin ca un ajutor real, influența financiară asupra bugetului de stat este de mică amploare și permite ca într-un timp trei luni și jumătate de la ridicarea stării de urgență să existe posibilitatea de a se evita executarea silită plin plata sumelor datorate.

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă