13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieDEBENHAMS SE CONFRUNTĂ CU LICHIDAREA DUPĂ CE JD SPORTS S-A RETRAS

DEBENHAMS SE CONFRUNTĂ CU LICHIDAREA DUPĂ CE JD SPORTS S-A RETRAS

Debenhams riscă să fie lichidat în noul an, după ce JD Sports a declarat că discuțiile cu privire la o ofertă pentru achiziția grupului de magazine universale s-au încheiat, punând în pericol 12.000 de locuri de muncă.
 
Într-o declarație de un paragraf, marți, JD a spus că „discuțiile cu administratorii Debenhams cu privire la o potențială achiziție a afacerii din Marea Britanie au fost acum încheiate”.
 
Știrea vine la câteva ore după ce Arcadia s-a prăbușit în administrație specială, punând în pericol peste 400 de magazine și 13.000 de locuri de muncă.
Ofertele primite nelivrabile
Debenhams și administratorii săi FRP Advisory au spus că „ofertele primite în procesul de vânzare nu au dus la o propunere livrabilă” și că perspectivele incerte pentru 2021 au însemnat că, continuarea tranzacționării cu restructurări ulterioare nu au fost o opțiune viabilă.
 
“Decizia de a merge mai departe cu un program de închidere a fost evaluată cu atenție și, deși rămânem cu speranța că pot fi primite încă propuneri alternative pentru afacere, regretăm profund faptul că circumstanțele ne obligă să începem acest curs de acțiune”, a transmis Geoff Rowley reprezentantul FRP Advisory.
 
Deși a subliniat că va continua să analizeze alte opțiuni, inclusiv cedarea unor părți ale afacerii, Debenhams va iniția acum un plan de tranzacționare pentru perioada de Crăciun și apoi va încheia operațiunile sale în Marea Britanie în primul trimestru al anului 2021.

 
 
Plasată în administrare special light touch

 
Debenhams a fost plasată în administrare „light touch” în aprilie de către proprietarii săi, un consorțiu de investitori financiari condus de Silver Point Capital și Golden Tree, pentru a doua oară în acești ani.
 
Acest lucru a lăsat echipa de management existentă să conducă activitatea de zi cu zi. Dar a fost puternic afectată de pandemie, blocările reducând cererea de articole de îmbrăcăminte și produse de înfrumusețare și forțând închiderea a 124 de magazine din Marea Britanie.
 
Deși grupul a tranzacționat peste așteptările interne din ultimele luni, vânzările în cele șase luni din aprilie până în octombrie au fost de doar 323 milioane de lire sterline, potrivit unui raport de progres al administratorilor FRP Advisory. În ultimul său an ca și companie cotată, operațiunile din Marea Britanie ale lui Debenhams au generat venituri de 1,8 miliarde de lire sterline.

Operațiunile irlandeze închise

Operațiunile irlandeze ale grupului au fost închise la începutul acestui an, iar lanțul său danez Magasin du Nord face obiectul unui proces de vânzare separat.
 
JD Sports a fost ultima parte interesată rămasă într-un proces de vânzare pentru operațiunile din Debenhams din Marea Britanie, pe care banca de investiții Lazard a inițiat-o în iulie.
 
Retailerul de îmbrăcăminte sport FTSE 100 a cunoscut o creștere puternică în ultimul deceniu sub președintele executiv Peter Cowgill, în parte datorită relațiilor sale cu mărci precum Nike, Adidas și Under Armour și o extindere de succes în afara Marii Britanii.
 
Dar prețul acțiunilor sale a reacționat prost la rapoartele conform cărora planifica o ofertă pentru Debenhams, scăzând cu aproape 10% săptămâna trecută. Prăbușirea de ieri a Arcadia, un concesionar de frunte în magazinele Debenhams, a amplificat temerile.

Fondatorul House of Fraser interesat

Mike Ashley, fondatorul rivalului JD Sports Direct și proprietarul lanțului de magazine Grand House of Fraser, este de așteptat să fie un ofertant proeminent pentru orice magazin sau pachet de magazine care devin disponibile ca parte a procesului.
 
Ashley a încercat să cumpere Debenhams în 2019, după ce a acumulat o participație de 29% atunci când era o companie cotată la bursă. Dar el a fost devansat de Silver Point și alții.
 
Frasers a licitat, de asemenea, 125 milioane de lire sterline pentru Debenhams în cadrul procesului actual de vânzare, dar a declarat că oferta sa a fost respinsă și că nu poate fi majorată decât dacă ar primi mai multe informații despre starea financiară a grupului.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă