Deficitul bugetar a ajuns la 4,7% din PIB în primele șapte luni din 2020

Deficitul bugetar a ajuns la 4,7% din PIB în primele șapte luni din 2020

Pandemia de coronavirus a lovit brutal în finanțele României iar după primele șapte luni din acest an deficitul bugetar a atins valoarea de 4,7% din PIB.

Petronel Tudor 0 comentarii

Deficitul bugetar din perioada ianuarie – iulie 2020 este de aproape 2,7 ori mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, atunci când a avut o valoare de 1,76% din PIB (Produsul Intern Brut), a anunțat Ministerul Finanțelor.

În lei, deficitul pe primele șapte luni ale anului a ajuns la 49,68 miliarde lei, față de 18,14 miliarde lei în același interval al anului trecut. Creșterea deficitului este pusă pe seama cheltuielilor foarte mari generate de achizițiile specifice luptei cu pandemia de Covid-19 dar și diminuarea încasărilor prin amânarea la plățile fiscale a agenților economici și creșterea plăților de TVA pentru susținerea mediului privat.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele şapte luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 49,68 miliarde lei (4,7% din PIB). Sume în valoare de 27,01 miliarde lei (2,55% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de Covid-19.”, arată datele transmise miercuri de Ministerul de Finanţe și preluate de News.ro.

Comentarii

loading...