14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieDeficitul bugetar pe anul acesta ar putea să ajungă la 4,3% din...

Deficitul bugetar pe anul acesta ar putea să ajungă la 4,3% din PIB

Acestea scad cu 18,36 miliarde de lei, potrivit unui proiect de ordonanţă de rectificare a bugetului pe 2019, publicat de Ministerul Finanţelor. Conform proiectului, se iau bani de la ministerele Educaţiei, Afacerilor Interne şi Transporturilor. SRI însă primeşte în plus 20,7 milioane de lei.

Exact, veniturile bugetului general consolidat s-ar diminua, pe sold, cu 18,357 miliarde de lei, dintre care 10,488 miliarde de lei sunt influenţe ale veniturilor din economia internă şi 7,869 miliarde de lei influenţe din venituri din fonduri externe nerambursabile.

Dintre acestea, veniturile bugetului de stat se diminuează, pe sold, cu suma de 14,522 miliarde de lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu 2,091 miliarde de lei.

În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat, pe cash, se majorează cu 16,266 miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetar estimat pentru anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB.

Mai multe ministere pierd bani, printre care Ministerul Educaţiei – 2,1 miliarde de lei – reprezentând “economii la proiecte cu finanţare externă nerambursabilă”, Ministerul Afacerilor Interne – 1,2 miliarde de lei, Ministerul Transporturilor – 1,1 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii – 1,1 miliarde de lei.

 

Bani mai mulţi la servicii

Serviciile de informaţii primesc în plus cam 25 de milioane de lei. SRI primeşte 20,7 milioane de lei, SIE 3,9 milioane de lei, iar SPP 935.000 de lei. STS nu primeşte nimic în plus.

Printre ministerele ce ar urma să primească bani este Ministerul Muncii – 4 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării – 1,8 miliarde de lei (destinaţi PNDL), şi Ministerul Finanţelor – peste 600 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor afirmă că execuţia bugetară pe primele zece luni scoate în evidenţă faptul că veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 261,1 miliarde de lei, reprezentând 25,3% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 289,9 miliarde de lei, reprezentând 28,1% din PIB. Veniturile bugetare colectate au o nerealizare de 8,3 miliarde de lei faţă de program (grad de realizare 96,5%).

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă