19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieDeficitul bugetar pe anul viitor ar fi de 3,58%

Deficitul bugetar pe anul viitor ar fi de 3,58%

Proiectul prevede un deficit bugetar de 3,58% şi pentru anul 2021 3,34%. Plafonul la datoria publică a fost stabilit la 45% din PIB.

“Bugetul e gata, va fi prezentat în Parlament cred că săptămâna viitoare. A fost construit pe legislaţia şi pe taxele în vigoare. Nu introducem alte taxe, nu avem intenţii să introducem alte taxe în 2020”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

“Ceea ce facem noi”, a declarat Cîţu, „e să trecem de la această politică prociclică, către una anticiclică, normală”, care „va reduce presiunea pe deficitul comercial. Bineînţeles, nu se întâmplă peste noapte şi nu vrem să facem mişcări bruşte”.

„Din 2021, o să vedeţi o creştere economică bazată pe investiţii, sustenabilă.” Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice

Demnitarul a avertizat că perioada va dura, „dar, după cum am mai spus, 2020 e anul în care curăţăm economia, o stabilizăm şi o pregătim pentru 2021. Din 2021, o să vedeţi o creştere economică bazată pe investiţii, sustenabilă”.

Ministrul a precizat că punctul de amendă pentru circulaţie va fi îngheţat la nivelul actual, de 145 de lei, şi nu va creşte cu salariul minim, aşa cum nu se vor majora nici salariile demnitarilor şi că în acest moment nu se are în vedere o altă formulă de calcul pentru amenzile de circulaţie.

 

Tranziţie

Florin Cîţu a afirmat că în Guvern a fost prezentat proiectul de lege privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar, pe anul 2020, şi a subliniat că urmează să se facă o tranziţie de la o politică fiscală prociclică, către una normală, iar această perioada de tranziţie va dura circa un an şi jumătate.

“Din păcate, trebuie să arătăm pentru anul viitor şi anul care urmează, 2021, un deficit peste 3%, asta pentru că ar fi o ajustare mult prea abruptă pentru economie, având în vedere decelerarea creşterii economice la nivel global, cât şi în România, şi atunci e o ajustare graduală.

Ce facem acum este să facem o tranziţie de la o politică fiscală prociclică către o politică fiscală normală, şi aici este o perioadă de tranziţie pe care să o facem într-un an, un an şi jumătate”, a explicat ministrul Finanţelor.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă