10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieDeficitul bugetar sare de 6,7%, din cauza Covid-19

Deficitul bugetar sare de 6,7%, din cauza Covid-19

Vor primi mai mulţi bani ministerele Sănătăţii, Muncii, Finanţelor, Lucrărilor Publice şi Internelor.

Rectificarea bugetară se bazează pe noua estimare a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, care indică o contracţie de 1,9% a economiei, anul acesta. În condiţiile unui deflator PIB de 4,1%, valoarea nominală a PIB estimat coboară de 1.082,1 miliarde de lei, faţă de 1.129,2 miliarde de lei, cât s-a avut în vedere, la bugetul iniţial.

Deficitul bugetului general consolidat creşte, în sumă absolută, de la 40,54 miliarde lei, la 72,5 miliarde de lei, respectiv cu 32 de miliarde de lei, pe fondul unei diminuări cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale şi a unei majorări de 12,5 miliarde de lei a cheltuielilor totale.

Influenţa negativă a veniturilor din economia internă, cauzată în mare parte de facilităţile fiscale acordate, e estimată la 23 de miliarde de lei. O parte va fi compensată prin intrări suplimentare de 3,9 miliarde de lei venituri din fonduri europene, pentru decontarea sumelor utilizate în combaterea Covid-19.

Cea mai amplă scădere e aşteptată la încasările din contribuţii de Asigurări Sociale (8,36 miliarde de lei), ca urmare a măsurilor privind şomajul tehnic şi a reducerii sau opririi activităţii în unele sectoare. Reducerea şi închiderea unor activităţi va avea impact şi asupra încasărilor din TVA (-5,6 miliarde de lei), accize (-2,7 miliarde de lei) sau impozit pe profit (-2,3 miliarde de lei).

 

Ordonatori de credite

Iată influenţele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat:

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: +8.103,9 milioane de lei, din care +1.889,4 milioane de lei la indemnizaţiile în urma suspendării activităţii şi +6.042,4 milioane de lei transferul de echilibrare la Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Ministerul Sănătăţii: +3.796,4 milioane lei. Sunt +740,0 milioane lei, în principal la programe de sănătate, achiziţii în regim de urgenţă de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital în susţinerea combaterii pandemiei. Alte +250 de milioane de lei folosesc la suplimentarea cheltuielilor din programele cu finanţare rambursabilă.

Mai sunt +2.791,4 milioane de lei, în suplimentarea transferurilor de echilibrare a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale: +3.215,0 milioane de lei, din care în principal pentru: +3.000 de milioane de lei, la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, 200 de milioane de lei pentru schema de ajutor de stat de susţinere a activităţii IMM, în contextul crizei.

Ministerul Dezvoltării: +1.000 de milioane de lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Ministerul Afacerilor Interne: +586,2 milioane de lei per sold, pentru combaterea răspândirii infecţiei, cu +680 de milioane de lei, din care: +200 de milioane de lei la finanţarea cheltuielilor de combatere a răspândirii infecţiei.

Alte +480 de milioane de lei sunt pentru stocuri de urgenţă medicală, pentru dotarea Poliţiei de Frontieră, Poliţiei Române, Jandarmeriei şi IGSU.

Ministerul Transporturilor: +135 de milioane de lei în subvenţii acordate operatorilor economici.

Ministerul Agriculturii: +100 de milioane de lei pentru garanţiile de stat la împrumuturile contractate în sectorul agricol.

ANSVSA: +34,7 milioane de lei, pentru achiziţia de direcţiile judeţene de echipamente de protecţie şi materiale de dezinfecţie.

STS: +27,5 milioane de lei pentru echipamente, inclusiv licenţe şi aplicaţii informatice de creştere a capacităţii de asigurare a solicitărilor de servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, în combaterea pandemiei şi limitarea răspândirii, şi pentru proiectarea de sisteme de comunicaţii şi aplicaţii necesare MAI, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale.

SRI: +13,2 milioane de lei pentru susţinerea activităţii unităţilor sanitare din reţeaua proprie, igienizarea spaţiilor de lucru, materialele de protecţie pentru personalul din aeroporturi şi de transport al corespondenţei clasificate.

MAE: +6,5 milioane de lei, în special pentru transportul românilor în carantină pe teritoriul altor state.

Academia Română: +5,6 milioane de lei per sold, din care 20,9 milioane de lei pentru Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu.

MApN: bani pentru realocări de la cheltuieli de capital la bunuri şi servicii şi transferuri între unităţi ale administraţiei publice, pentru echipamente de protecţie, curăţenie, dezinfectanţi, aparate UV, aparatură medicală şi echipamente de comunicaţii de urgenţă.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă