13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieDigitalizarea limitează expunerea vameşilor la Covid-19

Digitalizarea limitează expunerea vameşilor la Covid-19

Lucruri care nu s-au făcut în foarte mulţi ani trebuie realizate acum în cel mai scurt timp posibil, sub presiunea pandemiei. O sarcină dificilă e ţinerea sub control a lanțului de aprovizionare și respectarea obligațiilor fiscale.

În prima linie sunt companiile ce produc, distribuie sau depozitează bunuri de la furnizori din toată lumea. Pentru a limita interacțiunea cu vameşii, lucru benefic atât pentru agenții economici, cât și pentru autoritățile vamale, câteva soluții pot fi implementate.

Conceptul de „vămuire la domiciliu”, împreună cu hashtagul #staiacasă, răspund acum mai bine decât oricând limitărilor și precauțiilor impuse de context.

“Doar 21% din bunuri sunt vămuite în România în această procedură (comparativ cu Uniunea Europeană, unde media este de 70%.” Mihai Petre, EY România

“Doar 21% din bunuri sunt vămuite în România în această procedură (comparativ cu Uniunea Europeană, unde media este de 70%”, explică Mihai Petre, de la EY România.

Majoritatea sunt încă vămuite prin procedură-standard, care presupune prezența fizică în vămi, cu timpi mari de așteptare și depunerea de declarații vamale în format fizic. Acestea ridică riscuri de infectare.

Aplicarea pentru autorizarea procedurii de vămuire la domiciliu poate fi depusă online, prin Sistemul UE de Decizii Vamale (SUEDV). Cu autorizația obţinută, vămuirea la domiciliu permite importul și exportul bunurilor cu o implicare fizică minimă a autorităților vamale.

 

Reînnoire online

În prezent, o companie ce deține o autorizație vamală care trebuie reînnoită acum poate solicita online aceasta accesând portalul SUEDV. La fel de importantă e declararea simplificată a originii preferențiale a bunurilor la export.

Autorizația de exportator autorizat permite declararea originii preferențiale a bunurilor care sunt supuse exportului într-o procedură simplificată.

Aceasta presupune lucrul direct pe factură sau pe un alt document comercial, pentru fiecare dintre exporturile unei companii, fără a implica ulterior autoritatea vamală.

Autorizația va elimina obligația de a solicita și a completa un certificat de origine pentru fiecare dintre transporturile companiei.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă