14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieDivorţul lui Jeff Bezos, explicat pe înţelesul tuturor

Divorţul lui Jeff Bezos, explicat pe înţelesul tuturor

“Vrem să-i facem pe oameni conștienți de o evoluţie în viețile noastre” – așa a început declarația comună emisă pe 9 ianuarie de Jeff Bezos, directorul executiv al Amazonului, și de soția sa, MacKenzie Bezos, anunțând astfel dizolvarea unei căsătorii de 25 de ani.

Ceva s-a remarcat în declarația celor doi, postată pe contul lui Jeff Bezos: cuplul dorea cu orice preţ ca toți să știe că ei rămân ­prieteni.

“După o lungă perioadă de explorare iubitoare și de se­parare, am decis să divorțăm și să ne continuăm viața comună ca prieteni”, se arată în declarație, apoi cei doi continuă: “Am avut o viață atât de grozavă, ca un cuplu căsătorit, și vedem pentru noi și un viitor minunat, ca părinți, prieteni, parteneri în proiecte și ca indivizi care urmăresc noi explorări și aventuri”.

 

Factorul Lauren Sanchez

Asigurările repetate şi insistente ale cuplului despre continua lor apropiere au fost oarecum puse sub semnul întrebării când National Enquirer a publicat un articol, afirmând că Jeff Bezos avea deja o aventură cu fosta realizatoare de televiziune Lauren Sanchez. Curând după aceea, Enquirer a pu­blicat ceea ce ar fi fost “mesaje text nesănătoase” trimise de Bezos lui Sanchez.

Această narațiune pu­blică privindu-i pe cei doi s-a schimbat în luna februarie, când Jeff Bezos a dat titluri de presă cu o postare de pe blogul său, afirmând că edi­torii National Enquirer ar fi încercat să-l lucreze, pu­blicând selfie-uri explicite cu el și Lauren Sanchez. Într-o declarație, compania-mamă a National Enquirer, AMI, a declarat că investighează afirmațiile făcute de Bezos.

Povestea publicată de Enquirer complică problemele celor doi Bezos, în încercarea lor de a se prezenta public ca fiind „nişte prieteni dragi”, și ale partenerilor de afa­ceri, foşti soţ şi soţie, care nu se mai află într-o relație romantică, dar între care lucrurile decurg, paradoxal, cum nu se poate mai bine. O dificultate este chiar faptul că Jeff şi MacKenzie Bezos au decis să prezinte povestea aceasta public, pentru că nu i-a obligat nimeni să o facă, explică Vox.com.

 

Divorţul amical

În ultimii ani, divorțul amical al celebrităţilor a devenit un fapt obișnuit. Atât de obişnuit, încât cuplurile publice se pare că sunt aproape aşteptate să-și strige public prietenia după ce căsătoriile lor se dizolvă.

Decuplarea conștientă a lui Gwyneth Paltrow de muzicianul Chris Martin, solistul trupei Coldplay, în anul 2014, este cel mai notoriu exemplu. Dar cazurile de acest fel abundă, de la Larry (co-creator al serialului Seinfeld) și Laurie David (activistă de mediu), care se întânesc în continuare, la mese de familie, chiar după ce s-au distanțat.

A rămâne apropiaţi poate funcționa pentru unele cupluri divorțate, iar cele­britățile acestea care se decuplează conștient, cum se spune acum, oricât ciudat ar suna sintagma aceasta nouă, pot să servească drept un model pentru o despărţire mai puţin traumatizantă pentru orice cuplu aflat într-o asemenea situaţie nefericită.

 

Asociaţii de caritate

Dar există, de asemenea, un stimulent pentru cuplurile publice de a-și exhiba în faţa opiniei publice relația ca fiind una prie­tenoasă chiar și atunci când nu este, mai ales dacă membrii cuplului sunt implicaţi în întreprinderi comune sau asociații de caritate.

Jeff și MacKenzie Bezos au fondat recent un fond de două miliarde de dolari pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost, iar speculațiile despre ceea ce înseamnă divorțul lor pentru marea companie Amazon sunt în floare.

Anunțul lor a provocat, de asemenea, întrebări imediate despre eventuala divi­zare a imensei lor averi. Jeff Bezos este cel mai bogat om din lume, potrivit Indicelui Bloomberg Billionaires, cu o valoare netă estimată a averii de 137 miliarde dolari.

Indiferent de detaliile relației celor doi, Jeff şi MacKenzie au toate motivele să se prezinte ca prieteni și parteneri de dragul acționa­rilor, beneficiarilor și mi­lioanelor de americani care le urmăresc fiecare mișcare.

În acest moment, povestea divorțului Bezos a devenit politică. Există acuzații de extorcare de bani, făcute de o companie legată de preșe­dintele Donald Trump. Dar este și o poveste despre relații și despre modul în care se formează și se dizolvă astăzi acestea în America, mai ales când oamenii implicați sunt bogați și puternici.

Ideea este că nu știm totuşi cu exactitate de ce divorțează Jeff și MacKenzie Bezos sau ce rol are relația lui Jeff Bezos cu Lauren Sanchez în această diviziune.

 

MacKenzie, motorul Amazon

O sursă apropiată de cei doi, care a cerut să rămână anonimă, a spus că soţii s-ar fi separat înainte ca Jeff Bezos să înceapă să se întâlnească cu Sanchez. TMZ, pe de altă parte, a dezvăluit că Bezos și soția lui ar fi fost deja separaţi când acesta a început relația cu Sanchez, confirmând aceste informaţii date de Vox.

“El și Mac Kenzie au lucrat mult timp la aceasta (n.n. – la separare) și au muncit foarte mult pentru a rezolva problema în sine”, a spus sursa apropiată cuplului, povestind că “apoi s-au se­parat, iar Jeff a început să se întâlnească cu Lauren”.

“Jeff rămâne concentrat și angajat în toate lucrurile legate de Amazon”, a declarat Drew Herdener, un purtător de cuvânt al Amazonului, pentru Vox.

Cu toate acestea, cuplul a avut şi un alt motiv să se prezinte ca un front unit. MacKenzie Bezos a fost, în multe privințe, esenţială în înființarea Amazon. Așa cum remarcă Gaby Del Valle de la Vox, cei doi s-au cunos­cut când au lucrat la New York, la fondul de hedging D.E. Shaw.

Când s-au mutat la Seattle pentru a deschide Amazon, MacKenzie Bezos a fost motorul. Potrivit unui interviu acordat în anul 1999, ea ar fi negociat primele contracte de transport de marfă ale Amazon, de la Starbucks, via Barnes & Noble.

“Am fost acolo când Jeff a scris planul de afaceri și am lucrat împreună cu el și cu mulți alții […] în garajul convertit în depozit. Ţin minte dulapul depozitului, de la subsol, birourile parfumate, centrele de distribuție pentru Crăciun și aşa mai departe, din primii ani ai istoriei Amazon”, a scris ­MacKenzie Bezos într-o cronică a cărții „Maga­zinul pentru orice: Jeff Bezos și Epoca Amazonului”.

În ultimii ani, cei doi Bezos s-au angajat împreună în mai multe asociații de caritate. Anul trecut, au înființat Fondul Zilei Unu Bezos, de două miliarde de dolari, care acordă granturi unor organizații nonprofit ce luptă contra lipsei de adăpost și înființează instituții preșcolare în zonele cu venituri reduse, potrivit CNN.

Separat, MacKenzie Bezos e fondatorul și directorul ­executiv al grupului antiagresiune Bystander Revolution, ce a lucrat cu mai multe celebrități, printre care Monica Lewinsky.
După cum remarcă Del Valle, divorțul celor doi a avut implicații potențiale pentru Amazon. În conformitate cu legea din statul Washington, unde locuiește cuplul, MacKenzie Bezos ar fi putut avea dreptul la jumătate din averea soțului.

Împărțirea acestor active l-ar fi obligat pe Jeff să vândă o parte dintre acțiunile sale Amazon, ceea ce i-ar dilua controlul asupra companiei și i-ar schimba imagina pu­blică. Aceasta pentru că, după cum a subliniat Del Valle, “el a fost imaginea companiei de la înființarea ei, în anul 1996“.

Între timp, Amazon se confrunta cu o presă negativă în urma grevelor angajaţilor și după anunțul companiei că își stabilește noul sediu în New York City și în Arlington, Virginia. Ulterior, Ama­zon a anunțat că se retrage din afacerea New York City.

După cum remarcă Rebecca Jennings de la Vox, sezonul de sărbători din anul 2018 a debutat cu numeroase ghiduri pentru anularea abonamentelor Amazon Prime. Nu este deloc clar dacă presa negativă a afectat Amazon, însă nu a fost un moment bun.

Cele mai citite

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...
Ultima oră
Pe aceeași temă