Foto: Octav Ganea, INQUAM PHOTOS

Foto: Octav Ganea, INQUAM PHOTOS

Dobânzi puțin mai mari la creditele în lei

Indicele ROBOR la 3 luni, cel pe baza căruia se calculează majoritatea împrumuturilor bancare contractate în lei, a crescut luni la 2,05%.

Petronel Tudor 0 comentarii

Costul creditelor contractate în lei crește ușor după ce indicele ROBOR la 3 luni a fost anunțat luni de Banca Națională a României la valoarea de 2,05%, în creștere față de valoarea anterioară de 2,04%.

Indicele ROBOR la 6 luni a suferit și el o creștere ușoară, de la 2,09% la 2,10% pe fondul deciziei de joia trecută a BNR care a hotărât să mențină rata dobânzii de politică monetară la valoarea de 1,5% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea la credit la 1% pe an și rata dobânzii aferente facilitării de creditare (Lombard) la 2% pe an.

În afara creditelor la care dobânda este influențată de indicii ROBOR, pe piață există împrumuturi bancare la care dobânda se calculează pe baza indicelui de referință trimestrial, IRCC, aplicat la creditele acordate consumatorilor. În ultimele 12 luni, acesta a scăzut de la valoarea de 3,21% (21 decembrie 2019) la 1,13% (18 decembrie 2020).

Comentarii

loading...