10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăEconomieDragnea și jocurile geostrategice din Marea Neagră

Dragnea și jocurile geostrategice din Marea Neagră

Mișcările făcute de economia americană au antrenat multe forțe la nivel global iar aceste schimbări se văd și în politica românească. Interesul pentru Europa de Est este în creștere atât la Washington cât și la Moscova.

Resursele naturale pot repreznta un motor important în dezvoltarea unui stat, țările arabe sau scandinave fiind exemple grăitoare. În contextul actual, România are noroc. În apele teritoriale românești din Marea Neagră au fost descoperite zăcăminte foarte bogate de gaze naturale. Marile companii petroliere nu au început încă investițiile în zonă, chiar dacă au concesiuni, deoarece așteptau schimbarea legislației.

Dragnea schimbă legea în ultimul moment

Legea offshore a fost adoptată ieri în Camera Deputaților. Aceasta a suferit câteva modificări față de varianta de la Senat. Mai exact, va fi introdus un impozit pe veniturile suplimentare opținute de companii, jumătate din producţia extrasă va fi tranzacţionată pe piaţa din România iar sumele încasate din impozitul pe veniturile suplimentare şi redevenţe merg la un fond special pentru parteneriatul public-privat.

Prin mișcarea de ieri, Liviu Dragnea a reușit să aducă pe termen mediu 20 de miliarde de dolari la bugetul de stat. Dacă predicțiile companiilor despre rezervele din Marea Neagră vor fi confirmate, suma se va dubla, ajungând la peste 40 de miliarde de dolari.

România își câștigă indepedența energetică

Rusia a folosit constant alimentarea cu gaz a Europei ca armă politică. Statele Unite și partenerii lor din din Europa Centrală și de Est văd proiectul gazoductului Nord Stream 2 al Gazprom nu ca pe unul comercial, ci ca pe o investiție geopolitică a Kremlin-ului, menită să sporească dependența Europei față de gazele rusești și să creeze noi pârghii de control în Uniunea Europeană.

Exploatarea gazului românesc din Marea Neagră va face ca România să devină independetă energetic și va transforma țara noastră într-un exportator de gaz, ceea ce va diminua considerabil influența rusească în regiune, consolidând statutul României de lider regional.

Modul în care liderul PSD a jucat cartea gazelor din Marea Neagră transformă România într-un vector foarte important în jocurile geopolitice din Marea Neagră și Europa de Est. Departamentul de Stat al SUA a subliniat în multe ocazii că cea mai bună cale de scăparea a Europei de influența rusească este diminuare dependenței de gazul rusesc. Așa cum s-a văzut ieri cu ochiul liber, Liviu Dragnea a jucat cartea americană, din nou, după ce doar acum câteva luni l-a sprijinit direct pe Donald Trump în problema mutării ambasadei la Ierusalim.

Cele mai citite

Un atac rusesc a rupt în două turnul de televiziune din Harkov

Turnul de televiziune de 240 de metri din orașul ucrainean Harkov, nord-est, s-a rupt în două, iar partea sa superioară a căzut la pământ,...

Blinken acuză Beijingul de genocid în provincia Xinjiang

Beijingul continuă să comită genocid împotriva uigurilor și a altor minorități din provincia sa Xinjiang, a arătat secretarul de stat american Antony Blinken într-un...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...
Ultima oră
Pe aceeași temă