4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieEconomia zonei euro a încetinit semnificativ în aprilie

Economia zonei euro a încetinit semnificativ în aprilie

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut pentru a noua lună consecutiv în aprilie, la 51,5 puncte, de la 51,6 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra, relatează Reuters.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

“Studiul este elocvent pentru o creştere economică trimestrială de doar 0,2%, dar sectorul industriei înregistrează cel mai semnificativ declin din 2013 iar cel al serviciilor încetineşte semnificativ”, a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

În primul trimestru din acest an economia zonei euro a înregistrat o creştere surprinzătoare, de 0,4%, dar analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o încetinire, până la 0,3%, în perioada aprilie-iunie 2019.

Indicatorul PMI care acoperă industria serviciilor a scăzut la 52,8 puncte în aprilie, de la 53,3 puncte luna precedentă.

Datele vin după ce luna trecută preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că zona euro se confruntă cu o deteriorare persistentă a cererii externe iar Banca Centrală Europeană este pregătită să amâne şi mai mult momentul în care va decide prima majorare a ratei dobânzilor, dacă va fi necesar, şi va furniza noi facilităţi de lichiditate pe termen lung băncilor.

Mario Draghi a subliniat că o încetinire temporară a economiei zonei euro nu înseamnă în mod neapărat o recesiune importantă şi a dat asigurări că BCE nu duce lipsă de instrumente şi va adopta toate acţiunile de politică monetară pe care le consideră necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă