9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieEfectele restricțiilor. Crește prețul benzinei, scade cel al motorinei

Efectele restricțiilor. Crește prețul benzinei, scade cel al motorinei

În mai multe țări europene, inclusiv în România, se constată în ultimele săptămâni creșteri ale prețului benzinei și scăderi ale prețului la motorină. În România s-a ajuns astfel la situația rar întâlnită ca prețul litrului de motorină, la pompă, să fie mai mic decât cel al litrului de benzină.

Această situație este explicată de presa occidentală ca fiind un efect al restricțiilor impuse de pandemie, pe continentul european.

Cel puţin un sfert dintre instalațiile care produc benzină la rafinăriile din nord-vestul Europei au fost scoase din funcţiune pentru lucrări de mentenanţă sau pentru motive neprogramate. Această situație a redus producţia de benzină într-o perioadă în care, oricum, rafinăriile procesau mai puţin ţiţei din cauza pandemiei.

Pe de altă parte, au crescut exporturile de benzină din Europa către SUA – o țară orientată aproape exclusiv pe automobile cu motoare pe benzină. Doar în luna martie 2021, aceste exporturi au crescut cu circa 60 la sută.

În schimb, traficul auto în Europa este cu 30 la sută mai redus decât înainte de pandemie, ceea ce menține scăzută cererea de motorină – ceea ce determină un preț scăzut la combustibilul Diesel.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...

Anunțul făcut de Roxana Nemeș. “Nu există altă soluție!”

Roxana Nemeș, artistă și fostă concurentă Survivor All Stars, a vorbit despre operație de endometrioză, boala care poate duce la infertilitate, despre durerile pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă