16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieEfectul de bumerang al inflației. Companiile se tem să mai investească

Efectul de bumerang al inflației. Companiile se tem să mai investească

Cu toate că investitorii au un sentiment pozitiv în ceea ce privește situația macroeconomică a țării, datorită creșterii semnificative a produsului intern brut, mulți dintre ei se tem să își asume riscul unor noi cheltuieli în dezvoltarea afacerilor, ceea ce e o veste proastă pentru România, care are nevoie de investiții, pentru consolidarea creșterii economice.

Explicațiile majore pentru această precauție sunt rata ridicată a inflației, care duce la creșterea dobânzilor, deci a costurilor de finanțare, dar și instabilitatea legislativă, mai ales în domeniul fiscal, ori problemele tot mai mari legate de disponibilitatea forței de muncă, arată un studiu derulat de compania de consultanță și audit Deloitte în rândul directorilor financiari ai unor companii medii și mari din România. Conform acestui studiu, 91% dintre ei se așteaptă ca inflația să crească în 2018 față de anul trecut, ceea ce va genera majorări ale dobânzilor și probleme cu finanțarea afacerilor. În acest sens, 93% dintre cei chestionați anticipează majorarea dobânzilor în 2018. Totodată, inflația tot mai ridicată va eroda puterea de cumpărare, ceea ce va duce în final la o rată mai mică de creștere economică comparativ cu anul trecut, dat fiind că motorul principal pentru creșterea PIB a fost consumul în ultimii ani. Astfel, companiile sunt reținute în a investi și preferă să își conserve capitalul de care dispun acum.

Reduceri de taxe nefructificate

„Mediul politic și fiscal se deteriorează, mai ales că cel politic are o agendă care nu e neapărat de business. Au avut loc numeroase amendamente la Codul Fiscal în 2017, fără să existe consultări cu mediul de afaceri. Salariile și pensiile au crescut peste noapte, fără creșterea similară a productivității. Directorii financiari sunt cei mai pesimiști pe zona asta de instabilitate, de neclaritate legislativă”, a declarat ieri Zeno Căprariu, director Deloitte România. În aceste condiții, 59% dintre cei chestionați consideră că mediul fiscal și cadrul legal instabil sunt defavorabile afacerilor lor, ceea ce reprezintă un factor de reținere care îi determină să fie prudenți, chiar dacă acum se bucură de mai mult cash, a adăugat acesta. „După reducerile de taxe din România, care au fost bune, cum capitalizezi acest lucru? Cum duci banii în investiții ca să continui creșterea economică altfel decât pe consum? Fără investiții străine directe care să crească susținut, sunt slabe șanse să mai ajungi la o creștere economică de 7%”, a adăugat acesta.

„Dacă în vremuri bune nu investești, atunci când? Aceste incertitudini conduc la oportunități ratate”, a declarat, la rândul său, Farrukh Khan, partener Deloitte și lider al acestui program. Potrivit acestuia, deciziile luate pe termen scurt, fără analize de impact, într-un domeniu vor crea probleme în altul, așa că se intră într-un ciclu continuu de modificări legislative.

Europa îmbătrânită se bate pe forța de muncă

O altă problemă majoră este cea cu disponibilitatea forței de muncă, dar și cu creșterea costurilor cu aceasta.
Anul trecut, costurile cu forța de muncă au crescut cu circa 20%, fiind determinate în mare parte de majorările din sectorul public, care au atras după ele creșteri și în privat, dar și de lipsa forței de muncă. „Credem că deficitul de forță de muncă va rămâne în România o perioadă bună de timp”, a spus Zeno Căprariu. În opinia sa, Guvernul trebuie să aibă neapărat o strategie pentru a crea și a reține în România forță de muncă, altfel companiile vor avea mari probleme. „Faptul că avem un exod enorm de tineri competenți nu va ajuta la o bunăstare pe termen lung, la creștere economică solidă. Bătaia în Europa, care îmbătrânește, e pe forța de muncă”, a adăugat acesta. De asemenea, în timp ce Franța, de pildă, și-a adaptat oferta educațională pe zona de robotică, automatizare, tot ce înseamnă a patra revoluție industrială, România pare decuplată de ceea ce se întâmplă din plin la nivel global și nu are o strategie pe zona asta. Studiul a fost realizat în rândul a 82 de directori financiari ai unor companii medii și mari din România.   

Principalele așteptări ale directorilor financiari

  
77% anticipează incertitudine fiscală și economică ridicată la nivelul țării;

 
85% nu vor risca mai mult, investind în extinderea activității;

 
59% cred că principalele riscuri pentru afacere sunt cadrul fiscal și cel legal instabil;

  
93% se așteaptă la majorarea dobânzilor bancare;

  
91% se așteaptă la creșterea costului datoriei;

  
90% cred că le vor crește costurile cu forța de muncă;

  
68%  se așteaptă la majorarea costurilor în imobiliare;

  
68% sunt implicați activ în strategia de digitalizare a companiei.

Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă