15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieElectrocentrale Bucureşti (Elcen) are plan de reorganizare

Electrocentrale Bucureşti (Elcen) are plan de reorganizare

„În ciuda situației extrem de tenisonate și dificile din această perioadă, prin votul exprimat azi de principalul creditor, ANAF. Statul român ne arată că are disponibilitatea și capacitatea administrativă de a rezolva astfel de probleme suplimentare, dar fundamentale, la rândul lor, în primul rând pentru oameni”, a declarat Ovidiu Neacşu de la Sierra Quadrant.

“Votul reprezintă un pas important pentru cetățenii Capitalei și angajații Elcen, dar și pentru furnizorii și colaboratorii companiei.”, a spus Neacșu.

Conform planului de reorganizare aprobat, se introduce un termen de şase luni de la confirmarea planului de către judecătorul sindic.

„Statul român ne arată că are disponibilitatea și capacitatea administrativă de a rezolva astfel de probleme.” Ovidiu Neacşu, Sierra Quadrant

În acestea, statul român poate face transferul de afacere, prin Primăria Municipiului București (PMB) și/sau Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

În cazul în care statul român nu este interesat de transferul de afacere, activele Elcen vor fi vândute către orice investitor privat ce îndeplinește cerințele de business și legale.

Soluția transferului de afacere poate fi realizată de statul român în trei variante: de către Municipiul București sau o entitate desemnată de aceasta, în vederea realizării SACET (sistemul de termoficare centralizat); de către Ministerul Economiei sau de o entitate indicată de acesta, adică de o societate nou-creată, cu participarea PMB și a Ministerului Economiei (direct sau prin societățile subordonate), în vederea preluării activelor Elcen (și, eventual, și preluarea administrării rețelei de transport și distribuție de la Radet/Termoenergetica, pentru realizarea SACET.

 

Calea judiciară

Recuperarea creanței Elcen, deținută împotriva Radet, se va realiza pe cale judiciară. Administratorul Judiciar a procedat deja la formularea acțiunii în vederea angajării răspunderii PMB.

Se va proceda la ajustarea bazei de impozitare a TVA, astfel încât Elcen va recupera o sumă de circa 526 de milioane de lei, care va fi folosită ca sursă de finanțare a planului de reorganizare.

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă