Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Electronicele şi electrocasnicele consumă curent electric şi în priză, complet nefolosite

Electronicele şi electrocasnicele consumă curent electric şi în priză, complet nefolosite

180 de lei anual plăteşti în plus, pentru un apartament tipic, dacă laşi electrocasnicele şi electronicele în stand-by, în priză.

Florin Budescu 0 comentarii

Un aparat electronic lăsat astfel consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona, arată E.ON. Un congelator poate consuma cu până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheaţă, iar utilizarea o singură dată a unui uscător de rufe poate consuma de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare.

Compania recomandă scoaterea din priză a electrocasnicelor şi electronicelor (de tipul tv, consolă de joc, PC, încărcătoare, dar nu şi frigiderul sau congelatorul), deoarece consumă energie, dar în acelaşi timp produc şi căldură în plus.

Este importantă şi înlocuirea aparatelor de aer condiţionat mai vechi cu unele cu tehnologie de tip inverter.

O reaşezare în zone mai răcoroase din imobile a obiectelor electrocasnice este benefică, pentru că se reduce energia consumată şi, implicit, scade cantitatea de căldură degajată prin funcţionare. Un congelator poate folosi cu până la 30% mai multă energie dacă are gheaţă sau e lângă o sursă de căldură.

Un boiler electric poate consuma cât un frigider într-un an de zile. Sunt recomandabile montarea unui panou solar, pentru prepararea apei calde menajere, ori folosirea unui boiler electric din clasa energetică A. Costul investiţiei este amortizat prin facturile lunare mai scăzute. Maşina de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare cu apa încălzită mai puţin. Mai exact, spălarea la 30°C poate aduce economii de până la 60 de lei/an.

 

Emană căldură

Toate aparatele electrocasnice emană, de regulă, căldură odată ce sunt pornite. Pentru a ne bucura de confortul casei, atunci când afară este cald, setarea aparatelor de aer condiţionat trebuie făcută la o temperatură care ne permite un consum optim de energie.

În zilele când temperatura de afară e foarte ridicată, până la peste 30 ̊C, temperatura optimă ambientală este de 23 ̊C – 24 ̊C, nu mai puţin, chiar dacă aparatele de aer condiţionat pot fi setate şi până la 15 ̊C.

Nu este lipsită de interes şi înlocuirea aparatelor de aer condiţionat mai vechi cu unele cu tehnologie de tip inverter, ce folosesc o cantitate mai mică de curent. Acest tip de tehnologie va reduce consumul cu 30% - 40%, faţă de un sistem clasic.

Comentarii

loading...