4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieEstonia şi România, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

Estonia şi România, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

Cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiştilor dar este sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (3,3%), România (3%) şi Ungaria (2,8%), iar cele mai scăzute în Grecia şi Portugalia (ambele cu 0,6%).

Comparativ cu noiembrie 2018, inflaţia anuală a scăzut în 22 state membre ale UE (inclusiv în România), a rămas stabilă în trei şi a crescut în trei ţări.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la servicii (0,58 puncte procentuale), urmate de preţurile la energie (0,53 puncte procentuale) şi de cele la alimente, alcool şi ţigări (0,34 puncte procentuale).

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas stabilă în zona euro, la 1,1% în decembrie.

În ceea ce priveşte România, datele publicate în această săptămână de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la 3,3%, în luna decembrie a anului trecut, de la 3,4% în noiembrie. Rata anuală a inflaţiei se situează astfel, sub prognoza Băncii Naţionale a României anunţată pentru 2018, de 3,5%.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă