19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieExperimente fiscale pe banii și pe nervii angajaților

Experimente fiscale pe banii și pe nervii angajaților

Marilena Dan

Deocamdată se încearcă o cârpeală în ceea ce privește contractele part-time ale bugetarilor, a căror titulari s-au văzut în situația de a aduce bani de acasă ca să-și poată plăti taxele la stat și, implicit, ca să-și păstreze locurile de muncă. Pusă în fața acestei situații concrete, ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, a încropit o ordonanță de urgență prin care să se revină, cumva, la situația anterioară.

După ce a dictat, prin Ordonanţa 79/2017, ca profesorii, contabilii, femeile de serviciu, fochiștii și multe alte categorii de angajați care dețineau contracte part-time să plătească contribuţiila CAS și CASS la nivelul salariului minim pe economie, Guvernul e nevoit să dea “la loc comanda”. A încropit peste noapte o ordonanță prin care să facă reparațiile cuvenite. Implicit, a recunoscut că are nevoie de contractele part-time, pe care ministrul Muncii le-a descris ca fiind o metodă de evaziune fiscală. Speranțe au acum doar bugetarii cu contracte part-time. Cei din mediul privat își vor pierde, cel mai probabil, locurile de muncă, întrucât patronii nu vor accepta să le mărească netul la nivelul salariului minim pe economie, pentru ca lefurile să rămână la fel.

Chiar dacă această aberație fiscală va fi eliminată parțial, nu trebuie trecut cu vederea mobilul ei. Concret, Guvernul a încercat să forțeze patronii să achite contribuții mai mari, în scopul de a strânge mai mulți bani la buget, din care să poată mări pensiile, așa cum a promis votanților săi. Situația s-a răzbunat însă rapid, fiindcă s-a dovedit că majoritatea angajaților cu contracte part-time lucrează de fapt la stat. „În vederea evitării riscului ca, începând cu ianuarie 2018, pentru personalul angajat cu fracţiune de normă suma reprezentând contribuţia de asigurări sociale stabilită conform Codului Fiscal să depăşească nivelul venitului, este necesară adoptarea acestei măsuri legislative. Se reglementează acordarea unei sume compensatorii care să asigure menţinerea venitului net din decembrie 2017 pentru fiecare persoană angajată cu fracţiune de normă în sistemul bugetar”, a precizat Olguța Vasilescu.

Transferul contribuțiilor, un proiect tehnocrat

În 2016, Gabriel Biriș plătea cu funcția de secretar de stat proiectul privind transferul contribuțiilor de la angajat la angajator. Biriș a gândit această măsură ca fiind una care să elimine discriminările la adresa firmelor, care, potrivit declarațiilor sale, “nu merg la doctor”, deci nu au de ce să achite contribuții la sănătate. După un scandal imens stârnit pe această temă, Guvernul Cioloș s-a delimitat de proiect, iar fostul secretar de stat din Ministerul Finanțelor a trebuit să plece. “Știu că la actualul proiect privind transferul contribuțiilor au lucrat aceleași persoane din Ministerul Finanțelor care s-au ocupat și de proiectul meu. Atunci, le-am dat un bolovan și ei au făcut din el un diamant. Acum însă, s-a plecat de la premise diferite și s-au comis o mulțime de greșeli. Nu-i putem incrimina pe cei care au făcut actul normativ, pentru că ei au lucrat cu materialul clientului”, ne-a declarat Gabriel Biriș. El a adăugat că după 25 februarie a.c., când angajatorii vor depune Declarația 112, se va ști cu certitudine dacă au scăzut sau nu lefurile și în sistemul privat, odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

AOAR: Noile măsuri economice, lipsite de logică

Reprezentanții oamenilor de afaceri susțin că toate măsurile economice populiste luate în ultimul an se vor răzbuna în 2018, iar efectele vor fi devastatoare. “Ceea ce am văzut în 2017, o serie de măsuri populiste, probabil pornite mai devreme (de obicei se iau înainte de alegeri) și ceea ce vorbim azi cu salariile că s-au mărit cu 20%, nu s-au mărit, ba au scăzut, este o formă a răzbunării populismului. Populismul nu este logic, este devastator în ambele sensuri, și când crește, și când se răzbună. Din păcate, atunci când se răzbună, se răzbună nu numai pe cei care l-au promovat, ci pe noi toți, a declarat, joi, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru. Potrivit acestuia, toate măsurile economice luate anul trecut au fost lipsite de logică, iar în prezent se încearcă demonizarea oamenilor de afaceri. “Se susține că prin lăcomia lui, omul de afaceri nu a vrut să garanteze mărirea salariului net și nici alte măsuri aruncate dinspre Guvern”, a spus Pogonaru.

Opoziția trece timid la atac

Și reprezentanții Opoziției reacționează la gafele fiscale ale Guvernului. Referindu-se la OUG care vizează angajaţii part-time, preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Dan Barna, a declarat că Guvernul „cârpeşte de fapt găurile făcute tot de el în sistemul fiscal”. „Ideea aceasta magică că echilibrăm bugetul prin supraimpozitarea muncii part-time nu trebuia să se întâmple. Şi această OUG este exact în logica «rupem şi după aia începem să cârpim cu leucoplast. Ia uite la IT-şti că le-am coborât veniturile cu 6, 7, 8, 10%, hai să dăm Ordonanţă să reparăm. Ia uite că la part-time de fapt oamenii plătesc mai multe impozite decât au venituri, ia hai să reparăm». Adică este logica aceasta a guvernării cu plasturele, care ne este servită: dăm o măciucă într-un car de oale şi după aia (…) hai să lipim cioburi, că asta se întâmplă în România”, a afirmat Barna, la RFI Romania. În opinia sa, „astfel de bombe vor continua sa apară”. „Asta se întâmplă când folosim incompetenţa în probleme majore cum sunt legea salarizării unitare. România era o ţară stabilă, cu creştere economică şi perspectivă de stabilitate şi acum „s-a reuşit să se facă totul harcea-parcea într-un firesc al programului de guvernare“ , a spus preşedintele USR.
Pe de altă parte, Florin Cîţu (PNL), preşedintele Comisiei economice din Senat, a anunțat că o va invita pe ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, săptămâna viitoare, la Comisia economică din Senat, pentru a justifica măsurile adoptate, dar şi atitudinea faţă de mediul privat prin care se încearcă găsirea unui „ţap ispăşitor”. El a precizat că îi va cere ministrului să justifice şi modul de impozitare al contractelor part-time, dar și efectul tuturor măsurilor fiscale asupra economiei. “În principal mă îngrijorează atitudinea faţă de sectorul privat, pentru că se pare că vor să scoată un ţap ispăşitor pentru tot ceea ce se întâmplă astăzi în România”, a spus Cîţu.

Sindicate: Angajații din privat, discriminați

În plină degringoladă fiscală, sindicatele acuză Guvernul că discriminează angajații din mediul privat. Reprezentanții Cartel Alfa susţin că o eventuală ordonanţă privind compensarea angajaţilor part-time ar fi discriminatorie pentru aceștia. “Propunerea de compensare a veniturilor celor care lucrează cu timp parţial în sistemul public este o măsură profund discriminatorie faţă de persoanele aflate în aceeaşi situaţie, dar care sunt angajate în sistemul privat. Suprataxarea persoanelor care lucrează cu normă parţială este una dintre situaţiile extrem de grave generate de măsurile cuprinse în reforma fiscală, pe care şi CNS Cartel ALFA, şi alte organizaţii, au semnalat-o insistent încă de anul trecut. Dar a repara o nedreptate cu o altă nedreptate şi soluţiile de peticeală nu sunt cea mai bună cale de acţiune”, susţin sindicaliştii din Cartel Alfa.
Totodată, Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunțat că pune un nou instrument juridic la dispoziția oricărui angajat din România care doreşte să-şi recapete, în faţa instanţelor de judecată, pierderile salariale suferite începând cu 1 ianuarie 2018, ca efect al adoptării unor acte normative în domeniul salarial sau fiscal. Este vorba de un pachet de informaţii juridice şi formulare standardizate, disponibil din 8 februarie a.c. Potrivit estimărilor BNS, între 30.000 şi 50.000 de angajaţi din sectorul public sunt afectaţi, în mod direct, de „experimentele fiscale şi cele de politică salarială practicate de actuala coaliţie”, iar peste două milioane de angajaţi din mediul privat „sunt deja victime sigure ale aceluiaşi model păgubos de fiscalizare a muncii”.

 

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă