10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieFabrică de echipamente pentru industria nucleară, la Oltenița

Fabrică de echipamente pentru industria nucleară, la Oltenița

Walter Tosto București, fosta FECNE (celebra Fabrică de Echipament Nuclear și Energetic), de pe platforma IMGB, construiește o nouă unitate la Oltenița, județul Călărași. În prezent, Oltenița este unul dintre cele mai sărace orașe din România, iar majoritatea locuitorilor pleacă să muncească la București. Investiția italienilor este mană cerească pentru zonă.

Vorbim despre o fabrică pentru marea industrie, construită de la 0, într-una dintre cele mai sărace regiuni din țară, un fapt rarissim în peisajul economic industrial de după Revoluție. Resurse de amploare vor fi folosite pentru ridicarea noii unități, având în vedere profilul companiei Walter Tosto, care produce piese (reactoare, separatoare, boilere) de dimensiuni mari și foarte mari, 800 de tone sau chiar mai mult. Amplasarea unității la Oltenița a fost o chestiune de logistică. Transportul unei piese de sute de tone din București în Constanța, pentru încărcare pe vas, reprezintă o adevărată provocare, cu timpi lungi de deplasare, avize de obținut pentru transport agabaritic și costuri, implicit, mari. Pe malul Dunării totul este mai simplu. Pur și simplu, piesa iese din fabrică și este urcată pe barjă, care apoi o duce în Constanța. Timpii și costurile de deplasare scad, deci crește eficiența societății.

Despre acest lucru vorbește și Luca Tosto, CEO Walter Tosto București (WTB), referitor la fabrica din Oltenița: „Are o suprafață acoperită de 7.700 mp și o suprafață descoperită de 72.000 mp, în perimetrul căreia se utilizează transportoare autopropulsate, macarale mobile și rampe de acces la fluviul Dunărea, pentru operațiunile logistice“. Luca Tosto nu precizează dimensiunea investiției, dar, având în vedere suprafața desfășurată a viitoarei fabrici și echipamentele ce trebuie aduse la Oltenița pentru a putea produce, este de așteptat ca aceasta să fie de câteva milioane, dacă nu chiar zeci de milioane de euro.

Cât privește impactul local, se poate menționa doar că orașul de pe Dunăre, aflat în județul Călărași, are un buget anual de nici 6 milioane euro și o rată a șomajului peste media țării. Investițiile în localitate se pot număra pe degete, astfel încât fabrica WTB poate reprezenta o „gură de oxigen“ pentru locuitorii din Oltenița.

 

Oportunitatea Cernavodă

Odată finalizat proiectul de la Dunăre, iar interesul investitorului este să fie gata cât mai repede, WTB va căpăta o anvergură globală. Și acum livrează pe piețe îndepărtate, cum ar fi Rusia ori țări din Asia Centrală, dar odată activă unitatea din Oltenița deschiderea către lume va fi și mai mare. „România are o poziție geografică avantajoasă, dar infrastructura de transport rutier nu este pe deplin adecvată pentru livrarea echipamentelor supradimensionate, totuși, datorită fabricii noastre de la Oltenița, care este conectată direct cu fluviul Dunărea și Marea Neagră, suntem capabili să livrăm produsele noastre în toată lumea, utilizând căile fluviale și maritime de transport“, arată Luca Tosto.

Potrivit acestuia, în prezent toată cifra de afaceri a fabricii din București – 157 milioane euro anual – este realizată din contracte la export. Nu se fac livrări în țară. Lucrurile s-ar putea schimba în curând, odată ce mari proiecte de investiții vor începe. WTB ar putea fi implicată în fabricarea echipamentelor pentru retehnologizarea unității nucleare 1 de la Cernavodă (FECNE a lucrat la echiparea inițială a reactoarelor 1 și 2), precum și în producția noilor unități nucleare 3 și 4 de la Cernavodă (investiție potențială de 7 miliarde euro, cu un partener chinez deja selectat), a reactorului nuclear Alfred de la Pitești (cu răcire prin plumb), pentru industria chimică (Oltchim Rm. Vâlcea, Borzești) și pentru centrala electrică de la Iernut, proprietatea Romgaz, acum în construcție.

Dezvoltarea activității WTB presupune și existența forței de muncă disponibile și mai ales bine calificată, având în vedere specificul companiei. Găsirea noilor angajați compatibili este, ca peste tot, dificilă. Italienii au înțeles asta și s-au axat pe specializarea la fața locului, în noi profiluri de activitate, pentru angajații deja existenți, precum și inițiere și practică în meserie pentru tineri.

„Pe lângă o pregătire continuă a angajaților, Walter  Tosto oferă tinerilor interesați posibilitatea de a urma o cale profesională în cadrul companiei prin dobândirea de abilități necesare. Din acest motiv, compania a înființat un parteneriat cu Universitatea Politehnică din București și cu școli profesionale locale, pentru arealiza programe de pregătire foarte specializate și pentru a recruta ulterior studenții merituoși“, dezvăluie reprezentanții WTB.

 

Istoric impresionant

Din 1968, FECNE Componente Nucleare a fost principala fabrică pentru reactoare, vase sub presiune, schimbătoare de căldură și structuri sudate grele pentru centralele nucleare din România.

După mai bine de 30 de ani de activitate, FECNE a intrat în reorganizare judiciară în 2006. În anul 2012 FECNE nu mai era activă, când a fost preluată de compania Walter  Tosto, atrasă de capacitățile sale unice de producție în ceea ce privește greutatea și dimensiunile echipamentelor ce pot fi realizate. În prezent, potrivit italienilor, fabrica este complet reînnoită, beneficiind de îmbunătățirea eficienței energetice, utilaje noi și facilități moderne pentru angajați. Compania are astăzi peste 250 de angajați.

Walter Tosto are 70 de ani de experiență în fabricarea echipamentelor pentru industria prelucrătoare, în special chimie, petrochimie, petrol și gaze și nucleară, fiind astăzi unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente și recipiente de mari presiuni.

Compania deține șapte fabrici în Italia, la Chieti, un atelier cu ieșire la mare în Ortona, care este conectat direct la principalele porturi și rute internaționale, și o fabrică subsidiară Walter Tosto cu sediul în București (WTB).   

Cele mai citite

“Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aceste acuzații”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu

"Domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public, în fața presei, și să explice toate aceste acuzații", a declarat liderul PSD, premierul Marcel...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă