15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieFacturile mari, o povară în buzunar. Cum vor țări ca Spania sau...

Facturile mari, o povară în buzunar. Cum vor țări ca Spania sau Germania să lupte cu sărăcia energetică

La nivelul Europei, se estimează că între 50 și 125 de milioane de oameni se luptă zilnic pentru a-și asigura confortul termic și alimentarea cu energie electrică a locuinței la un preț accesibil. În România, problema este foarte gravă, estimându-se că aproape 20% din cetățeni trăiesc în sărăcie energetică, în timp ce aproximativ 460.000 dintre gospodării nu au acces formal la energie. Deși ne situăm pe primele locuri în UE în privința ratei de sărăcie energetică, politicile publice nu țintesc problema decât marginal, prin plata unui ajutor de încălzire.

În cadrul unui eveniment organizat de Ashoka România și Enel România, patru inovatori sociali europeni și-au prezintat publicului român soluțiile de optimizare energetică – de la aplicații web la sisteme de închiriere și consiliere bugetară. „România liberă” va prezintă studiile de caz pentru fiecare dintre cele patru țări.

Belgia – Una din trei persoane afectate de sărăcie energetică are electrocasnice mari consumatoare de energie (un aparat de tip C consumă de 3-5 ori mai mult decât unul A++). În Belgia, a fost dezvoltat un sistem de închiriere și achiziție în rate, în condiții speciale de finanțare, de aparatură electrocasnică având o clasă energetică superioară, deci capabilă să genereze economii de energie. Această soluție inovatoare oferă acces la aparatură electrocasnică eficientă oamenilor care în mod normal nu își pot permite astfel de dispozitive. Contractele sunt pe 10 ani și costă sub 8 euro pe lună pentru aparate ca: frigidere, congelatoare, mașini de spălat rufe/vase, uscătoare. Reparațiile sunt incluse. Practic, costul aparatului, plus cel de service, plus garanția se împarte la 10 ani, apoi la 12 luni, rezultând prețul lunar de închiriere. Un frigider poate fi închiriat, de pildă, cu 6,24 euro/lună, iar o mașină de spălat – cu 6,62 euro/lună. Ministerul Energiei mai poate oferi subvenții de 2 euro/lună. 

Spania – Organizația ECODES derulează proiectul „Nicio casă fără energie”, care oferă o soluție tehnologică la problema sărăciei energetice. În Spania se estimează că 15% dintre locuințe (6,8 milioane de persoane) nu pot să își asigure temperatura adecvată în locuințe, ori au restanțe la plata facturilor la energie, ori ambele. Maria, o doamnă trecută de 50 de ani, nu își înțelege factura, nu știe cum să o reducă și unde poate găsi ajutor pentru asta. La rândul său, Gloria, o doamnă de peste 65 de ani, nu își poate încălzi casa suficient, nu știe ce măsuri de eficiență energetică să aplice sau ce comportament de consum e necesar. Javier este un asistent social al municipalității și nu e expert în probleme de energie. Totuși, el trebuie să asiste cetățenii vulnerabili să își reducă facturile. În primul rând, membrii organizației ECODES au vizitat familii vulnerabile, pentru a le crește gradul de informare și a le recomanda măsuri de reducere a facturilor: schimbarea furnizorului de electricitate, măsuri de eficiență energetică (schimbare electrocasnice, reabilitare termică etc.), obiceiuri de consum, dar și pentru a le explica facturile de energie. Ei au vizitat 875 de familii vulnerabile din 23 de orașe ale Spaniei, iar economiile de energie obținute au fost în medie de 30%, prin măsuri simple de eficiență energetică, obiceiuri de consum responsabil, schimbarea contractelor pentru a le adapta nevoilor reale. În plus, au ajutat încă 2.000 de familii prin instrumentele on-line. Au creat o platformă cu instrumente on-line care să asiste oamenii afectați de sărăcie energetică, de pildă: un chestionar care să  furnizeze soluții personalizate. De asemenea, un alt instrument online s-a adresat asistenților sociali în domeniu, cărora, nefiind experți în energie, li s-a oferit o metodologie pentru diagnosticarea și tratarea sărăciei energetice. Maria și-a redus factura la curent cu 27%, becurile incandescente din locuința ei au fost înlocuite cu LED-uri, la uși și ferestre și-a montat garnituri de etanșare, iar mașina de spălat și frigiderul foarte vechi au fost înlocuite cu unele noi. Gloria și-a redus factura cu până la 44%, becurile cu halogen au fost înlocuite cu LED-uri, frigiderul și mașina de spălat cu fost înlocuite cu unele noi, iar voluntarii au ajutat-o să acceseze tariful social. Javier, asistentul social, poate folosi instrumentele on-line pentru a ajuta oamenii afectați de sărăcie energetică.

Germania – Deși nu se poate estima numărul exact de persoane afectate de sărăcie energetică, numărul celor afectați de sărăcie energetică în Germania este ridicat. În 2017, au avut loc 370.000 de întreruperi ale furnizării de electricitate și gaz. „Renania de Nord – Westfalia Împotriva Sărăciei Energetice” este un proiect al Verbraucherzentrale NRW (Germania), care oferă gratuit consiliere bugetară, juridică și consiliere cu privire la modalități de scădere a consumului de energie pentru gospodăriile afectate de sărăcie energetică. Inițiativa urmărește să prevină deconectările și să asigure acces permanent la energie pentru gospodăriile afectate. În urma acțiunilor acestei organizații, 81% dintre deconectări au fost prevenite. Finanțarea proiectului este asigurată în proporție de 75% de către stat, iar de 25% de către furnizorii de energie.

Marea Britanie – Plymouth Energy Community (PEC) ajută localnicii și organizațiile locale să transforme felul în care ei cumpără, folosesc și produc energie în oraș. Activitatea PEC se concentrează pe trei obiective majore: reducerea facturilor la energie și a sărăciei energetice, îmbunătățirea eficienței energetice și generarea unui flux de energie verde locală către oraș. În total, din grup fac parte 1.500 de membri – organizații și rezidenți – și funcționează ca o întreprindere socială, condusă pe principiile unei cooperative. Cum funcționează: se finanțează panouri solare prin împrumuturi și acțiuni ale comunității, fiecare poate investi de la 50 până la 100.000 de lire, primind în schimb o rată de profit corectă, de 6%. Astfel au fost instalate, de pildă, sisteme solare pe 32 de școli și clădiri ale comunității. Impactul măsurilor luate a fost: 10.500 de locuințe sprijinite, 91% dintre cei cu probleme mintale și fizice au raportat o îmbunătățire a stării lor, economiile generate au fost de 4,06 milioane de lire sterline, datorii de 265.000 de lire au fost șterse, au fost generați 11.251 MWh de energie curată.  

 

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă