14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieFără liberalizarea pieţelor nu va fi niciodată interes pentru investiţii

Fără liberalizarea pieţelor nu va fi niciodată interes pentru investiţii

“Cine ar vrea să investească într-o capacitate de producţie, ştiind că preţul de vânzare a energiei electrice este reglementat de stat?”

NICULAE HAVRILEŢ, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL ENERGIEI

Preocuparea actuală din sectorul energiei electrice este ca toţi consumatorii să treacă pe piaţa concurenţială, iar cel mai important este ca aceştia “să se elibereze de captivitate”, potrivit lui Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Domnia sa declară: “Arhitectura specială a pieţelor de energie şi gaze naturale, în care câţiva furnizori dedicaţi, impliciţi, au un portofoliu ca urmare a unor politici anterioare, au făcut milioane de consumatori captivi. Poate că, aşa cum pe piaţa gazelor naturale s-a impus un program de «gas release», poate ar fi fost necsară o politică de «customer release» şi pe piaţa electricităţii. Să eliberăm mai întâi consumatorii, ca să le dăm apoi posibilitatea să îşi aleagă furnizorul. Acest lucru este imposibil de făcut acum, singura eliberare pe care o putem face este cea a consumatorilor captivi în zona serviciului universal. 

Dacă rămân în zona serviciului universal, ei vor fi captivi pe mai departe, dar dacă schimbă situaţia şi intră în zona concurenţială, ei se eliberează. Aceştia rămân la consumatorul implicit, dar odată fiind schimbată calitatea lor, de consumator în piaţa concurenţială, automat şi apetitul de verificare a preţurilor la alţi furnizori va creşte. Trebuie să facem toate eforturile ca toţi consumatorii să iasă din captivitatea serviciului universal şi să aleagă o ofertă concurenţială”. 

Potrivit domnului Havrileţ, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu trebuie văzută drept “vinovatul de serviciu” în contextul discuţiilor actuale legate de liberalizarea pieţei electricităţii, pentru că aceasta a trebuit “să repare” ceea ce a stricat Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018, care a reglementat din nou preţurile, în 2019. “ANRE a trebuit să repare ce a introdus OUG 114 în mod abrupt, în 2019. ANRE a intervenit într-un moment în care Ordonanţa 114 a fost desfiinţată, iar liberalizarea impusă şi mai pregnant de apariţia Regulamentului UE 943/2019 care prevedea formarea liberă a preţurilor, conform cererii şi ofertei”, spune domnul Havrileţ.
 

 
IMPLICAȚIE 
 

“Odonanţa 114 a sfărâmat o piaţă funcţională, lichidă şi transparentă”. Niculae Havrileţ aminteşte că, în 2018, energia electrică pentru consumatorii casnici se tranzacţiona pe piaţa concurenţială fără ca acest lucru să creeze turbulenţe sau discuţii, aşa cum se întâmplă acum, iar toată situaţia curentă a fost generată de apariţia Ordonanţei 114/2018, care a readus măsuri de reglementare pentru consumatorii casnici. “Această ordonanţă nu avea acoperire; a sfărâmat o piaţă funcţională, lichidă şi transparentă, a intrat foarte tare cu picioarele în piaţa liberă”.

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Ciolacu, declarații cu privire la discuțiile din Qatar

Într-o vizită oficială în Doha, capitala Qatarului, premierul Marcel Ciolacu a purtat miercuri întrevederi semnificative, conturând perspectivele de cooperare și colaborare între România și...

“Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aceste acuzații”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu

"Domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public, în fața presei, și să explice toate aceste acuzații", a declarat liderul PSD, premierul Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă